2022. December 7. Szerda  Ambrus

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Közel 70 autóból álló konvojjal tüntettek Kecskeméten a gépjárművezető oktatók

Demonstrációt tartottak a gépjárművezető szakoktatók csütörtök este Kecskeméten. Szombathely és a Szeged után, egy napon a Tolna, Somogy és Zala megyei tüntetéssel rendezték meg a hírös városban az eseményt, melyen szinte az összes helyi autósiskola részt vett. Mintegy 70 gépjárműből álló konvojjal hívták fel a figyelmet arra, hogy a jogosítvány megszerzése hamarosan a megfizethetetlen kategóriába fog tartozni.

A tüntetés szervezője kérdésünkre elmondta, a demonstráció célja csupán egy figyelemfelhívás volt arra, hogy a jogosítvány megszerzése hamarosan a luxus kategóriába fog kerülni. Mészáros Zoltán hangsúlyozta: országosan a 4-5 ezer oktató jelentős része vállalkozóként végzi tevékenységét, így a kata-törvény megváltoztatása olyan helyzetbe hozta ezt a réteget, hogy a gazdaságos üzemeltetés érdekében csak jelentős áremeléssel tudnak működni.

A szervező kiemelte, hogy a kata megváltoztatását teljes mértékben megértik és elfogadják, rendezvényük nem is ez ellen irányult. Azonban úgy gondolják, hogy a drágulás nem következne be, ha a taxis személyszállításhoz, az egyéb szárazföldi személyszállításhoz és a közúti áruszállításhoz hasonlóan az átalányadózásban érvényesíthető költséghányad esetükben is 80% lehetne a jelenleg alkalmazott 40% helyett.

Mészáros Zoltán elmondása szerint az egyéni vállalkozó szakoktatók költségszerkezete nagyon hasonló a 80%-os költséghányad alkalmazására feljogosított, közúti közlekedéssel kapcsolatos tevékenységekéhez, ennek ellenére nem oda sorolták.

Az adóteher ilyen mértékű változtatása ugyanakkor nem tenné szükségessé a drasztikus áremelkedést a járművezető-képzésben, illetve maradásra ösztönözné a pályaelhagyást mérlegelő szakoktatókat, ami az elmúlt években egyébként is jellemző oktatóhiány ismeretében lenne fontos eredmény.

A szervező hangsúlyozta, az állam különböző eszközökkel próbálta a vezetői engedélyt támogatni - például 25.000 forint kedvezmény a 20 év alattiaknak, GYES-en, GYED-en lévők támogatása hasonló összeggel -, de az ebbe az adónembe sorolással az emelés elkerülhetetlen lesz.

Élő adás