2020. Június 2. Kedd  Anita, Kármen

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Közel 70 kecskeméti kerékpáros tekert a Kutyakaparó Csárdához március 15-én

Mintegy 70 biciklist látogattunk meg ma délben a Kutyakaparó Csárdánál. Egy kerékpártúrán vettek részt, a kerékpározás reggel 9-kor indult Kecskemét főteréről. A rendezvény a Magyar Kerékpárosklub Kecskeméti Területi Szervezete által szervezett túrasorozat első állomása volt.

Félúton voltak a biciklisek, amikor megpihentek a csárdánál. Páran a fűben ültek és ebédeltek, voltak, akik innivalóval oltották szomjukat a nagy táv megtétele után. A helyszínen volt Hársch Ferenc túravezető is, aki elmondta, hogy 2012 óta szerveznek rendszeresen túrákat, minden évben március 15-én kezdik el a kirándulásokat. Természetesen idén is ez a mai nap volt a túrasorozatuk nyitánya.

A táv nem volt könnyű. „Kecskemétről jöttünk, Kocséron keresztül és innen fogunk visszaindulni, Nagykőrösön keresztül. Ez összesen 72 kilométer.” – mondta Hársch Ferenc. Általában a túráik 70 és 100 km között szoktak lenni. Ferenc azt is hangsúlyozta, hogy az ünnepi alkalmat is próbálják kihasználni arra, hogy találkozzanak a bringásokkal a téli pihenő után, és újra együtt indítsák el az idei túraévet. A 2019-ben a mai nyitórendezvényt további 8 túra követi, melyekkel Kecskemét környékét szokták bejárni. Azt is megtudtuk, hogy van egy 200 km-es teljesítménytúrájuk is, a Szép kihívás, melyet szintén a Magyar Kerékpárosklub Kecskeméti Területi Szervezete szervez.

A Kutyakaparó Csárdát nem véletlenül választották a helyszín egy állomásának. A ezért különleges hely, mert Petőfi Sándor és Arany János is Nagyszalontára menet többször is megálltak ott. Petőfi Sándor pedig verset is írt a helyről, Kutyakaparó címmel.

A helyszínen beszélgettünk egy olyan hölggyel is, aki szinte minden túrán részt vesz. Mocsai Katalin elmondta, hogy ez a túra összehozza a kellemest a hasznossal. Az egész hetes munka és hajtás után az embereknek nagyon jól esik egy kicsit a természetbe kijutni barátokkal, ismerősökkel, főleg így a tél végén, amikor már éled a természet. „Kijövünk és beszélgetős, kényelmes kerékpártúrán veszünk részt. Nekem az a véleményem, hogy kell az embereknek, hogy egy kicsit visszamenjünk a természetbe és jól érezzük együtt magunkat. Az az igazság, hogy Kecskemét igen kerékpáros barát város, sokan szoktunk kerékpározni, és, aki napi szinten biciklivel jár dolgozni, vagy közeli boltokba, esetleg a gyermekéért az iskolába, azoknak egy a távolság nem akadály, mozgásban vannak és edzettek.”

Mi is láttunk fiatalokat, akik benne vannak a mindennapi vérkeringésben a kerékpározás szempontjából, így nekik is teljesíthető volt a 72 km-es táv. Azt is megtudtuk, hogy volt egy nagymama és egy nagypapa is, akik a 70-es éveiben járnak, unokájuk pedig 9 éves volt. Ők sajnos a szembeszél miatt föladták, de nagyon ügyesen eljöttek Kocsérig a többi kerékpárossal. Aki pedig úgy gondolja, hogy felkészült a hasonló kirándulásokra, az bátran jelentkezzen a Magyar Kerékpárosklub Kecskeméti Területi Szervezeténél.

Élő adás