2020. Január 22. Szerda  Vince

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Nem szállhattak fel a szúnyogirtó gépek

Úgy volt hogy ma (hétfőn) este szállnak fel a szúnyoggyérítéssel megbízott Szemp-Air Kft. gépei , amennyiben megfelelőek az időjárási körülmények. Sajnos azonban a szél miatt nem indulhattak el. Keddre és szerdára jelöltek ki tartaléknapokat arra az esetre, ha ma nem sikerülne elvégezni a munkát.

Hétfőn a tervek szerint a város teljes területén végezte volna a légi kémiai szúnyoggyérítést a katasztrófavédelem megbízásából eljáró Szemp-Air konzorcium. Földi kémiai irtásra egy fertőzöttebb 500 hektáros területen van szükség évről évre, így idén is. A légi kémiai védekezésre a napnyugtát megelőző 1,5 órában, a földi kémiaira pedig a napnyugta utáni időszakban kerül sor. Sajnos a repülő azonban nem tudott felszállni a szeles idő miatt.

A szúnyogok gyérítése során alkalmazott szerek emberre nem veszélyesek, azok csak hidegvérű állatokat, főként rovarokat pusztítanak, így a földön végzett ritkítás során keletkező felhőktől sem kell megijedni

A katasztrófavédelem legfrissebb híradása szerint a folyókon levonult árhullám, az esős május és a hirtelen jött meleg miatt országos szúnyoginvázióról lehet beszélni. Nehezítette a szúnyoggyérítést a múlt szerdától vasárnapig tartó hőség, amely miatt a légi permetezések többségét le kellett állítani, mivel nagy melegben a szúnyogok többsége a késői órákig megbújik a növényzetben, a repülési szabályok viszont az éjszakai munkavégzést nem engedik meg.

Több településen is elmaradt a légi szúnyoggyérítés a Dunakanyarban, Csongrád megyében, Kaposvárnál és a Balaton partján. A földi kezeléseket minden tervezett területen sikerült elvégezni, így a Szigetközben, a Dunakanyarban és a főváros kijelölt kerületeiben, valamint Csongrád megyében és a Csepel-sziget településein későbbi kezdéssel ugyan, de megvoltak a kezelések. A Duna és a Tisza árterületein visszamaradt vizekben biológiai lárvagyérítéseket is végeztek a katasztrófavédelem munkatársai.

Április 30-a óta eddig 300 településen, 158 ezer hektáron léptek fel a vérszívók ellen. Ezen a héten 436 településen, összesen 100 ezer hektáron irtják a szúnyogokat.

A következő hetekben továbbra is erős, néhol extrém szúnyogártalommal kell számolni. A katasztrófavédelem a legfertőzöttebb területeken folyamatosan szervezi a védekezési munkálatokat.
 
A következő napokban hét budapesti kerületben, a Duna-menti településeken, Fejér, Tolna és Bács-Kiskun megyében permetezik a vérszívókat.

Az, hogy melyik településen mikor permeteznek, ITT elérhető a heti programok menüpontnál.
 

 

Élő adás