2018. Szeptember 19. Szerda  Vilhelmina

13°C / 28°C

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Már csak a csodában bízik Lizike családja

Az életéért küzd egy 17 hónapos kecskeméti kislány. Elekes Lizikét agresszív vesedaganat támadta meg tavaly ősszel, az orvosok egy-másfél évet jósolnak neki a kezelések után. Családja minden pénzét, energiáját felemésztette gyógykezelése, ezért gyűjtés indult számukra. Több ezren imádkoznak Lizike gyógyulásáért, szülei pedig már csak a csodában bíznak.

Elekes Lizike csütörtökön még a Szegedi gyermekklinikán volt, és a kilencedik kemóját vette fel. A kislányt ugyanis tavaly ősszel agresszív vesedaganat támadta meg. Túl van már öt műtéten, két vérátömlesztésen és öt sejtszámnövelő injekción. Az orvosok még így is kevés esélyt látnak arra, hogy leküzdje a betegséget. Lizike 2016. szeptember 27-én született életmentő császármetszéssel, ugyanis nagyon gyors volt a pulzusa. Kapott egy fertőzést, másfél hetet a koraszülött intenzíven töltött. Ekkor vették észre, hogy egy érdaganat van a kislány fején. Ezután tűnt fel az orvosoknak, hogy két hónap alatt semmit sem nőtt a baba fejkörfogata. Kiderült, hogy a mikrokefália, azaz kisfejűség miatt, ami egy nagyon ritka genetikai betegség. Lizike neurológiai gondozásba került, az első évében folyamatosan fejlesztésekre járt. 11 hónaposan elkezdte a bölcsődét, addig azonban nem jutott el, hogy be is szokjon a közösségbe.

„Beírattam a bölcsődébe, ahol ötször felső légúti megbetegedése lett. Az ötödik egy tüszős mandula gyulladás volt, amiből sajnos nem tudott kigyógyulni, nem evett meg nem ivott. Ezzel vittük vissza a gyermekorvosunkhoz kontrollra, aki kórházba utalt bennünket amiatt, hogy nagyon súlyosan ki van száradva. Amikor a kórházban vizsgálták, nem sírt már, betapintható volt a hasfala, a doktor úr annyit kért, hogy mennyünk el egy ultrahangra.” - emlékezik vissza az édesanyja, Elekesné Valkai Éva Beáta.

Az ultrahang pedig Lizike négy centis veséjében egy 7,5 centis wilms tumort mutatott ki, ami elfoglalta fél hasüregét. Másnap már a Szegedi Gyermekklinika Onko-Hematológiai Osztályán voltak, és egy hét múlva elkezdődött a kislány első kemoterápiás kezelése. A szülőket azzal nyugtatták, hogy ez a tumor jó eséllyel gyógyítható. Négy kemó után bal veséjével együtt eltávolították a daganatot, ekkor derült ki, hogy súlyosabb a helyzet, mint gondolták.

A csodát a család szerint annak köszönhetik, hogy Lizike gyógyulásáért több ezren imádkoznak. Nem csak itthonról, de külföldön is alakultak imacsoportok a kislányért. Lizi havi gyógyszere és tápszere 92 ezer forintba kerül, ennek csak töredékét finanszírozza a TB. 30 ezer forint a sterilizálószerek költsége, és további 50-60 ezer forint az utazási költség. A család minden tartalékát felélte, ezért gyűjtést indított számukra az E-KECSAP Alapítvány. A feléjük áradó figyelmet először nem is tudta feldolgozni a család.

A kislányt már csak gyomorszondán át lehet táplálni. A kemoterápia miatt sokat hány, súlya hosszú ideje mindössze nyolc kiló. Az orvosok nem biztatják szép reményekkel a családot. A kemoterápiás, sugárterápiás kezelések után mindössze egy-másfél évet ígérnek neki. Beátáék azonban nem tehetnek más, most újabb csodára várnak. Azt remélik, hogy a sajtóvisszhangnak köszönhetően felfigyel rájuk egy olyan orvos szakember, aki segíthet nekik. 

"Az látszik Lizikén, hogy nagyon élni akar ... nagyon erős és nagyon küzd." - mondja édesanyja.

Aki segíti szeretné Lizike gyógyulását, az alábbi számlaszámon teheti meg:

Elekes Zoltán, Erste Bank
11600006-00000000-49146110
Közleményben tüntessék fel: Adomány Lizinek!

Aki a betegségével kapcsolatos információval segítené a családot, az jelezze a facebookon az Együtt Lizike gyógyulásért csoportban!

Élő adás