2018. Október 20. Szombat  Vendel

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Megdöbbentő részletek: halálos aortarepedés okozta Zara, a vemhes szurikáta halálát - Videóval

Halálos aortarepedés okozta Zara, a szurikáta halálát, akit egy ötödikes fiú vágott a földhöz hétfőn. A bottal felhergelt állat megharapta a gyereket, aki erre földhöz vágta.

Mint azt megírtuk, egy ötödikes fiú végzett Zarával, a másfél éves szurikátával tegnapelőtt a Kecskeméti Vadaskertben. A fiú ráadásul nem megsimogatni akarta, hanem a vadaskertben kifüggesztetett alapvető tiltás, majd a többszöri külön szóbeli figyelmeztetés ellenére is bottal piszkálta a vemhes Zarát. A feldühített állatka családját és önmagát védve ösztönösen beleharapott a gyerek kezébe, aki egy reflexmozdulattal földhöz vágta szegényt.

Orrán-száján vérzett

A vadaskert igazgatójának irodája húsz méterre van a szurikáták kifutójától, így pillanatok alatt odaért. 

Fotó: MTI, Ujvári Sándor

– Mérhetetlen fájdalom fogott el, amikor megláttam a mozdulatlan kis testét – idézte fel Tokovics Tamás a tragédia részleteit. – A szájából és az orrából is dőlt a vér, szívmasszázzsal és légbefújással megpróbáltam újraéleszteni, de hiába. A boncolásból kiderült, hogy két utódot várt, a halálát pedig aortarepedés okozta. Az általános iskolai osztályt kísérő tanárok és szülők elnézést kértek, de leírhatatlanul elkeserít, hogy a fiú nem is simogatni akarta a harapás előtt, hanem bottal piszkálta.

(Az aorta egyébként a legnagyobb verőér, ami a szív bal kamrájából lép ki, és ellátja az egész szervezetet oxigéndús vérrel.)

Kedden kint jártunk a vadaskertben, a hím szurikáták láthatóan félénkebbek voltak. Érezhetően megrendítette őket Zara, a nőstény családfő elvesztése. Mint kiderült, a vadaskert már abban gondolkodott, hogy egy új kolóniát hoznak létre.

Azt is megtudtuk, hogy a vadaskertbe már tegnap megérkezett Zara utódja, így nem marad nőstény nélkül a család. Bíznak abban is, hogy a látogatók tanultak a szomorú esetből.

 

Itt írtunk a kis szurikátákról:
Szelíd és játékos a Vadaskert kis szurikátája
Szurikáta járt a szerkesztőségben
Látogatható a Kecskeméti Vadaskert kis szurikátája
Már látható a kis szurikáta a Vadaskertben

 

Élő adás