2020. Augusztus 13. Csütörtök  Ipoly

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Megrongálták a Luca szökőkút környékét

Szinte naponta megrongálják a Luca szökőkút melletti csigavonal alakú labirintusjátékot a vandálok. Az a ritka, ha a Városüzemeltetési Kft. munkatársai nem a kövek helyrepakolgatásával indítják a napot. Az ilyen és ehhez hasonló helyreállítási munkák nem látványosak, de nagyon sok erőkapacitást vonnak el a városüzemeltetéstől, miközben a javításokra fordított összegből tovább szépülhetne városunk.

- A kövek valamikor átadáskor a beton alaphoz voltak ragasztva, és aztán egy jó néhány hónapig nem is volt ezzel semmi probléma, mígnem egyszer kettőt-hármat félredobálva találtunk. Visszaragasztgattuk, aztán egyre többet találtunk félredobálva, és már ott tartunk, hogy nem is ragasztjuk vissza, mert teljesen értelmetlen - mesélte a Városüzemeltetés munkatársa. 

A Luca szökőkút melletti csigavonal alakú labirintusjátékot egy láthatatlan kéz szinte naponta helyreállítja. Mint elmondták, már szinte csukott szemmel helyből kirakja fél óra alatt a labirintust, és minden reggel szinte ezzel kezdi a műszakját.

Mire megtelik a főtér emberekkel, a rongálásnak nyoma sincs. Szemők Zsuzsanna szobrászművész alkotását birtokba veszik a gyerekek és sajnos a vandálok is. A kicsiket elbírják a kövek, de ha oldalról megütik őket erővel, a ragasztó egy pillanat alatt elenged. A szemközti oldalon is vannak problémák. ott a lábnyomos játékrendszer köveit törték el. A darabkák gyakran a szökőkútban kötnek ki.

-Nagyon sokan a poller oszlopon gyakorolják a birkózó hajlamaikat, és addig csűrik-csavarják, hajlítgatják, amíg ki nem törik, aztán 30 méterrel odébb találjuk meg. Közkedvelt szórakozás az öntözőrendszer földből kibúvó szórófejeinek a lerugdalása, ez elsősorban a vasútkertben jellemző, de a Rákóczi úton is igen gyakran találkozunk ehhez hasonló rongálásokkal - mesélte Falu György, a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. főmérnöke.

Falu György a környezetvédelmi bizottság elnökeként fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy az illegális szemétlerakás is a rongálás tárgykörébe tartozik. A főmérnök elárulta, hogy a városi költségvetés mintegy 10 százaléka megy el helyreállítási munkákra. Ez a szám lehet, hogy nem tűnik soknak, de a javítási munkák a Kft. erőkapacitásainak 20-30 %-át elviszik. Az emberek sokszor észre sem veszik, hogy mi mindent javítottak ki a városban, mert nem látták az adott utcai bútort vagy játékeszközt megrongált állapotban. A legszomorúbb pedig, hogy a helyreállításra fordított összegből tovább szépülhetne Kecskemét.

Élő adás