2019. Június 18. Kedd  Levente

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Mindszenty Emlékéremben részesült a Szent Imre iskola is

Érseki misével és szoboravatóval egybekötött emlékérem-átadást tartottak ma délelőtt a pálosszentkúti kegyhelyen. A legendás bíboros-érsekről, Mindszenty Józsefről elnevezett plaketteket a Mindszenty Társaság adta át, Lezsák Sándornak, az Országgyűlés alelnökének és a szervezet elnökének részvételével. Az emlékérem története során először kapott elismerést egy szervezet: a Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola.

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek miséjével kezdődött szombat délelőtt a Mindszenty József emlékére szervezett ünnepség és megemlékezés Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemplománál. A kertben felavatták és felszentelték a bíboros, hercegprímás bronz mellszobrát is, Lantos Györgyi szobrászművész alkotását, a Lakiteleki Népfőiskola és a Mindszenty Társaság ajándékát.

Szász János, Petőfiszállás polgármestere az ünnepségen elmondta, Mindszenty 1948-ban Pálosszentkúton is járt, ahol letette a tervezett templom alapkövét. Elképzeléseit a ma is látható két árkádsor tükrözi a kegyhelyen.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és a szervezet ügyvezető elnöke kiemelte, „Mindszenty József rendkívüli egyéniség volt. Mostoha körülményei miatt nem lehet hasonlítani kora katolikus nagyjaihoz.” – mondta, azzal, hogy Magyarországon Mindszenty korában még a szocialista országokhoz képest is nehezebb volt a katolikus egyháznak és képviselőinek helyzete. Mindszenty mégsem kívánta szentesíteni a törvénysértéseket. Lezsák Sándor szerint mára bebizonyosodott, hogyha a hercegprímás behódolt volna a hatalomnak, akkor sem adták volna vissza az egyházi vagyont, nem nyitották volna ki az egyházi iskolákat, nem engedélyezték volna a szerzetesrendek és kolostorok működését, nem vizsgálták volna felül az ártatlanul bebörtönzött papok ítéleteit. Ha Mindszenty behódol, „nem jutott volna börtönbe, de a becsülete szertefoszlott volna” – fogalmazott a társaság elnöke.

Ezután átadták a Mindszenty Emlékérmeket Farkas István piarista szerzetes, tanár, Kisléghi Nagy Ádám festőművész, valamint a Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola számára. A kecskeméti oktatási intézmény egyébként az első olyan díjazott a kitüntetés évtizedes történetében, amely – Pap Zsolt igazgató képviseletében és a tanári kar részvételével – szervezetként vehette át az emlékérmet.

Lévai Jánosné, Kecskemét város önkormányzati képviselője, a Mindszenty Társaság tagja laudációjában így méltatta az intézményt:

 – „Gyökerek és szárnyak” – útravalóul talán ez az, amit egy szülő, vagy egy pedagógus a gyermekének, a tanítványának adhat. E gondolat jegyében dolgoznak itt a pedagógusok. Több mint egy évszázaddal ezelőtt csodálatosan megépített, a fenntartónak köszönhetően gondosan felújított épületük, hatalmas, játszóteres, tanösvényes udvaruk optimális lehetőségeket biztosít ahhoz, hogy mindaz a testi, lelki, szellemi érték, melyekkel tanítványaikat gazdagítani szeretnénk, méltó környezetben valósulhasson meg.

Céljuk, a keresztény értékrend alapjain és a magyar hagyományokon nyugvó, familiáris-szociális klímájú, gyermekközpontú nevelés-oktatás megvalósítása – fogalmazott.

(A teljes méltatás erre a linkre kattintva olvasható el.)

Élő adás