2020. Június 2. Kedd  Anita, Kármen

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Oscar-szoborral tértek haza a bolyais diákok a Német Nagykövetségről - Videóval

Második helyezést ért el a Bolyai János Gimnázium csapata a „Deutsch.Karriere.Erfolg” kampány német nyelvű videókészítő versenyén. A „Gewinner” feliratú szobrocskára rajtuk kívül még az ország harmincnégy középiskolás csoportja pályázott.

Deutsch.Karriere.Erfolg, vagyis német, karrier, siker a címe annak a kampánynak, melynek célja, hogy bemutassa miért érdemes Magyarországon németül tanulni, és hogyan építhet valaki sikeres karriert hazánkban, eme tudás birtokában. A kampány szervezői hisznek abban, hogy a német nyelv ismerete versenyelőnynek számít Magyarországon, amelynek birtokában olyan  ösztöndíjak, képzési és munkalehetőségek nyílnak meg a beszélők előtt, amelyek mind hozzájárulhatnak egy sikeres karrier felépítéséhez.

A „Deutch+Ich” (magyarul a német és én) elnevezésű verseny támogatóinak sora jól mutatja, milyen komoly megmérettetésről van szó: a Német Nagykövetség, a Svájci Nagykövetség és az Osztrák Nagykövetség, valamint az Osztrák Kulturális Fórum, a Mercedes, az Audi is a jó ügy mellé állt, és jutalmazta az első hét csapatot.

A harmincnégy pályázó közül az első hetet fogadták a Budapesten, a Német Nagykövetségen tartott ünnepi fogadáson a hét döntős között pedig ott volt a Bolyai János Gimnázium német-angol nyelvi előkészítő csoportjának DUKAN fedőnevű csapata (a 10. osztályos Gyenes Réka, Konfár Nikolett, Csenki Csongor és Takaró Milán).

Amikor a kecskeméti diákok és szaktanáruk, Megyesiné Vikor Aranka a fővárosba utaztak a díjátadóra, még nem tudták, vajon dobogósok lesznek-e. Így aztán még nagyobb volt az öröm, amikor – filmjük bemutatás mellett – kiderült, másodikak lettek a versenyen, és ők nyerték a „Gewinner” feliratú Oscar-szobrot, melyet azóta is nagy becsben tartanak. Aminek még ennél is jobban örülnek, jutalmul kapott bécsi kirándulás, ahová a négy diák és tanárnőjük utaznak a közeljövőben.

A diákok szaktanára, Megyesiné Vikor Aranka is nagyon fontosnak tartja, hogy ilyen és ehhez hasonló, kreatív kihívásokkal találkozzanak tanítványai, hiszen ezeken keresztül egyrészt motiváltabbak lesznek, másrészt megtanulják alkalmazni az elsajátított ismereteket. Noha a „Deutch+Ich” videoverseny esetében a diákok tanórán kívül, önállóan oldották meg a vállalt feladatot, mindannyian tisztában vannak vele, a közös munka, az órán tanultak alapozták meg a sikert, melyre a csapat, a pedagógus, az osztály és az iskola egyaránt büszke.

- Az iskola életében nagyon fontos a német nyelv, több mint tíz éve DSD II vizsgaközpontként működünk. Ez azt jelenti, hogy a diákok az iskolában vizsgázhatnak lektori felügyelettel, ez a típusú nyelvvizsga pedig mindenütt elismert. Aki megszerzi a megfelelő pontszámot, nem csak felsőfokú nyelvvizsgát kap, de plusz nyelvi év nélkül megkezdheti tanulmányait bármelyik német egyetemen. Ha pedig ez megvan a tanulóknak plusz óraszámban lehetőségük van arra, hogy a továbbiakban nagyobb óraszámban tanulják az angolt. Ezáltal lehetőségük nyílik arra, hogy két nyelvvizsgát szerezzenek középiskolai tanulmányaik alatt – mondta Schnell Ildikó, a Bolyai János Gimnázium intézményvezető-helyettese.

A filmről

Csenki Csongor, a csapat vezetője (aki maga szerkesztette és vágta a filmet) elmondta, amikor értesült versenyről, első lépésként csapatot kellett összeállítania. Beírta a közös német csoportba, és nagy meglepetésére pár percen belül már volt is három csapattársa. Többször is találkoztak, kitalálták a történetet, és mindenkinek kiosztottak egy testhezálló jövőbeni munkakört, amit eljátszhattak. Fontos szempont volt, hogy olyan szakmát válasszanak, amiben a német nyelvet hazánkban is használni tudják.

- Nagyon örültem, hogy Rékával, Nikivel és Milánnal együtt dolgozhattam, mert nem csak hogy zökkenőmentesen zajlott a munka, közben jól éreztük magunkat, és még szép eredményt is értünk el – mondta Csongor, aki filmes pályára készül, így még inkább magáénak érezte a feladatot.

Fotók: Deutsch.Karriere.Erfolg

HIRDETES_CIKK_KOZEPERE_BESZURVA

Élő adás