2020. Augusztus 13. Csütörtök  Ipoly

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Ősök Napja 2019

Második napja tart az Ősök napja Bugacon. Ma több száz nomád lovas, gyalogos, korabeli viseletek, harcászati bemutatók, versenyek, és egy világpremier várta vendégeket. Az Ősök napja egy olyan összekötő kapoccsá vált, amely az egész Kárpát-medence magyarságát egyesíti.

Tevékkel, bivalyokkal, szekerekkel és családtagjaikkal vonult fel több száz nomád harcos. 1100 év óta most láthatta Európa, milyen is az, amikor a sztyeppei lovasnomád civilizációs nemzetségei, törzsei útra keltek. „A magyarok bejövetele-nomád vonulásról” Bíró András Zsolt főszervező, a Magyar-Turán Alapítvány elnöke azt mondta erről az eseményről, hogy azért rendezik meg többek között, hogy eloszlassák azt a sztereotípiát, hogy a nomád élet nem egy magas kultúra.

De kézműves vásár is nyílt Bugacon, ahol bőrökből, fákból készülnek fegyverek, kiegészítők. Erdélyből pedig egy olyan különleges leletanyag érkezett, amely megcáfolhatja azt a teóriát, hogy nem éltek hunok Erdélyben.

 - Erdély területén eddig nem került elő teljesen ép temetkezés, mint a csontváz, mint a mellékletek meglegyenek. Ez az első hunkori temetkezés, amely ilyen szempontból dokumentum értékű. A csontváznak az a sajátossága, hogy ez nagyjából 5. század végi, Attila halála utáni temetkezésről van szó – mondta Dr. Soós Zoltán, régész, az Maros Megyei Múzeum igazgatója.

Attila sátrában, a világ legnagyobb jurtájában több kiállítás is található, amely rekonstruálja, hogyan is néztek ki őseink. A mai napon díszbeszédekre is sor került. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere azt mondta, hogy az ősök hagyományaira építkeztek elődeink. „Ez az eszmei kör, ez a hagyomány, ez a kultúra évszázadokra emelte a világi hatalom csúcsára a magyar birodalmat, és ez volt az a biztos alap sanyargattatásaink, nyomorgatásaink és véráldozataink időszakában, amelyre mindig tudtunk építeni ismét és ismét új hazát.” – mondta Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere.

A mai napon sor került a seregszemlére, a Kárpát-medencei magyar hagyományőrzők legnagyobb lovas és gyalogos felvonulására.
Több mint 50 hagyományőrző- és sportesemény, tudományos kiállítás, előadás, valamint több tucat koncert várja az ünneplőket. Mi pedig kíváncsiak voltunk arra, hogy mi is a legjobb az Ősök Napjában.

A szervezők úgy fogalmaztak, ezen az ünnepen, az Ősök Napján megbizonyosodhatunk arról, hogy büszkék lehetünk magyarságunkra.

 

Élő adás