2018. November 20. Kedd  Jolán

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Pár nap, és lejár az adóbevallás határideje

Már csak 5 nap van hátra, hogy leellenőrizzük vagy leadjuk a 2017-es személyi jövedelemadó bevallást. Május 22-én éjfélig nem csak a jövedelmeinkről kell nyilatkozni, de adónk 1+1%-ának sorsáról is dönthetünk. Bár sokaknak semmi dolga nem akad idén a bevallás elkészítésével, vannak, akiknek érdemes odafigyelni a határidőre.

A papír alapú adóbevallást idén már szinte teljesen elfelejthetjük, hiszen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal csaknem ötmillió adózónak készítette el az adóbevallás-tervezetét. Akiknek csak kifizetőtől, vagy munkáltatótól származott a jövedelme és nem kívánják a NAV által elkészített módosítás-tervezetüket kiegészíteni, gyakorlatilag nincs dolguk. Hiszen amennyiben nem tesznek semmit, úgy a NAV által elkészített tervezet válik érvényesé.  Vannak azonban olyan adózók is, akiknek mindenképpen meg kell nézniük az adóbevallásukat.

A mezőgazdasági őstermelőknek, illetve az ÁFA fizetésére kötelezett magánszemélyeknek mindenképp ki kell egészíteniük az e tevékenységükből származó jövedéki adatokkal, így az ő bevallásuk nem válik automatikusan leadott érvényes bevallássá május 22-én – mondta a Kecskeméti Televízió kérdésére Fehér Andrea, a NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóság sajtóreferense.

 A mezőgazdasági őstermelők esetében, ha éves bevételük nem haladja meg az éves 600 ezer forintot, a tervezetük szintén érvényesen leadott bevallássá változik. Bár a NAV által elkészített tervezetek valóban sok adminisztrációs terhet levesznek az adózók válláról, mégis érdemes megnézni, hogy minden adókedvezményt figyelembe vettek e.  Egyes esetekben pedig, például ha valaki ingatlant adott el, vagy adott bérbe, kötelező kiegészítéssel élni. Új szabály idén, hogy adónk 1+1%-áról nem az adóbevallás leadásával egy időben kell rendelkeznünk.

Idén is lehetőség van rendelkezni a befizetett adónk 1+1 %-ának felajánlásáról, vagy egy társadalmi szervezet, vagy egy egyház, vagy kiemelt költségvetési irányzat részére. És aki esetleg benyújtotta már, vagy jóváhagyta már bevallását, de még nem rendelkezett adója egy százalékáról, és még be szeretné azt nyújtani, május 22—én éjfélig megteheti azt.

Számtalan egyéb kérdés felmerülhet az adóbevallással kapcsolatban. Aki nem szeretne sorban állni az információkért az a 1819-es számot pénteken fél kilenctől este hatig, szombaton fél kilenctől fél kettőig, hétfőn fél kilenctől este nyolcig. Személyesen pedig pénteken reggel fél kilenctől este hatig, míg jövő hét kedden fél kilenctől este nyolcig várja a NAV kecskeméti ügyfélszolgálata az adózókat. 

Élő adás