2018. November 19. Hétfő  Erzsébet

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Patikanap: a gyógyszertár az egészségügy első bástyája

A megye több területéről érkeztek gyógyszerészek, háziorvosok a XV. Országos Patikanap megyei megnyitójára. Az esemény központi témájaként idén a felső légúti megbetegedéseket választották, a megjelentek erről is hallhattak szakorvosi előadást a Gáspár András középiskola kollégiumában. Előtte azonban elhangzott: a lakosságnak sokkal többet nyújtanak a gyógyszertárak egyszerű értékesítésnél.

A XV. Országos Patikanap megyei megnyitóján dr. Komáry Gábor, a Hunyadi János Gyógyszertár vezetője, helyi főszervező a Hírös.hu-nak elmondta: – Szinte minden patika csatlakozik a kezdeményezéshez, első sorban a betegek irányába nyitunk, megmutatjuk a belső munkafolyamatokat, tulajdonképpen nyílt napként funkcionál a patikanap.

Minden egyes patikanapon kiemelten foglalkoznak egy-egy betegségcsoporttal, idén a felsőlégúti megbetegedések kerültek a középpontba, melyről dr. Sántha Beáta, a megyei kórház fül-orr-gégészeti osztályának főorvosa tartott előadást.

Ezzel kapcsolatban dr. Fank Simon, a Magyar Gyógyszerészi Kamara megyei elnöke közölte, a megnyitóval veszi kezdetét, és egy évig kap különös hangsúlyt ez a betegségcsoport. A gyógyszerészek ez idő alatt több információs anyaggal tájékoztatják majd a lakosságot a megelőzéssel és gyógyítással kapcsolatban.

– A patikanapnak az lényege, hogy felhívja a figyelmet, hogy nem csak kereskedelmi folyamat zajlik a patikában, hanem például népegészségügyi szűrőprogramokban is részt veszünk, valamint a lakosságnak olyan szolgáltatásokat is nyújtunk, mint tanácsadás, vérnyomásmérés, vércukorszint-mérés, úti patika összeállítása. Vagyis a patika tulajdonképpen az egészségügy első bástyája, ami messze túlmutat az értékesítési folyamaton – tette hozzá, dr. Komáry Gábor.

Élő adás