2020. Június 1. Hétfő  Tünde

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Piros Arany és aranydiploma: 80 éves Szarka Balázs

Magyarországon volt olyan év, amikor több tubus Piros Arany fogyott, mint fogkrém. Ennél jobban tükrözi azonban az Univer sikerét az út, amelyet a cégcsoport és vezetője, a most 80 éves Szarka Balázs végigjárt.

Az Univer cégcsoport az egyik legrégebbi ma is virágzó kecskeméti vállalat, melynek vezetője végig ott volt a nagy mérföldköveknél. Mára 8 vállalatból áll a csoport, az Erős Pista és a Piros Arany pedig néhány éve Hungarikum lett. A sikertörténet egyik főszereplője Szarka Balázs, aki kerek születésnapot ünnepel idén. 

Szarka Balázs a Kecskeméti Konzervgyárban kezdte szakmai pályafutását. Tehetsége és vezetői képessége hamar megmutatkozott, így 1976-ban került az Univer ÁFÉSZ hetényegyházi üzemének élére. A cégnél akkoriban kezdték el az ételízesítők gyártását. A fejlesztésben az üzemvezető folyamatosan részt vett és segített. 1983-ban már az Univer elnöke lett, a pozícióval járt,  hogy már a kereskedelemért is felelős volt. A cég 2002-ben alakult át részvénytársasággá. A tavalyi évben az élelmiszeripar 21 milliárd, a cégcsoport pedig 37 milliárd Ft bevételt produkált. A fejlesztések tovább folytatódnak.

 - Ahhoz hogy az ember szakmai munkájában helyt álljon, kiegyensúlyozott családi háttér és folyamatos tanulás is szükséges - mondta egy korábbi interjújában, utalva arra, hogy ez mind megadatott neki. Szarka Balázs egy éve vehette át a kertészeti egyetemen az aranydiplomáját. Egyik legnagyobb eredménynek tartja, hogy több mint  1300 embernek adnak nap mint nap munkát és ezzel együtt megélhetést. Az igazgató a dolgozók mellett mindig nagy gondot fordított azokra az embertársakra is, akikre kevés figyelem irányul, és kivette a részét a sport és a kultúra támogatásából is.

Szarka Balázs 1938. augusztus 8-án született Kecskeméten. Tősgyökeres kecskeméti, édesapja a hajdani híres barackpálinka szeszfőzdében dolgozott. Iskoláit is itt végezte, a Katona József Gimnáziumban érettségizett, majd a Kertészeti Főiskola Élelmiszer-technológia szakára járt, levelező tagozaton munka mellett szerezte meg oklevelét.
Első fontosabb munkahelye a Kecskeméti Konzervgyár volt, ahonnan termelési főosztályvezetőként búcsúzott el 1976-ban. Azóta az Univer ÁFÉSZ-ben és utód vállalatánál érte el vezetői sikereit. Elsőként a hetényegyházi  savanyítóüzem irányításával bízták meg. Ő vezette be a környéken az előre szerződéses termeltetést, ami minőségi nyersanyag beszerzést tett lehetővé. 1983-ban felkérték a megüresedett elnöki poszt betöltésére. Nevéhez és tevékenységéhez fűződik a ma már nemzetközileg is jól ismert Piros Arany, a Gulyáskrém és több más termék kifejlesztése. Irányítása alatt az általános fogyasztási és értékesítési szövetkezet a piacgazdasághoz alkalmazkodó cégcsoporttá nőtte ki magát, amely az ország meghatározó vállalkozása lett. Hosszú pályafutása alatt számos erkölcsi elismerésben részesült. Megkapta a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét, a Gróf Károlyi Sándor Gazdaságfejlesztési Nagydíjat, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, de nagy lokálpatriótaként arra a legbüszkébb, hogy 1999-ben Kecskemét Város Díszpolgára lett.

 

Élő adás