2018. November 19. Hétfő  Erzsébet

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Polgármester: tisztán, zökkenőmentesen lezajlott a választás

Választásról, választás körüli aktualitásokról készített interjút Kecskemét polgármesterével ma a Gong Rádió. Szemereyné Pataki Klaudia köszönetet mondott a magas kecskeméti részvétel miatt a választóknak, a tiszta, zökkenőmentes lebonyolításért a szavazóköri delegáltaknak. Emellett néhány fontos aktualitásról is számot adott. A rádiós interjú szerkesztett változatát közöljük.

Hogyan értékeli Kecskemét szempontjából a választást?

Nagyon nagy köszönettel tartozunk a kecskemétieknek, hiszen 58 ezer kecskeméti lakos élt a demokratikus jogával, és nyilvánította ki a véleményét. Én azt gondolom, hogy ez egy nagyon fontos és szép eredmény, ilyen sokan még nem voltak szavazni városunkban. Köszönettel tartozunk azoknak is, akik a választásokkal kapcsolatos munkákat végezték. A helyi választási iroda a jegyzőasszony vezetésével közel 150 fővel vette ki a részét a feladatból. Zökkenőmentesen, nagyon szépen, éjszakába nyúlóan végezték a munkáját. Ebben a nagyon összetett választási rendszerben biztosították, 96 szavazókörben koordinálták, hogy ne alakuljon ki sehol fennakadás. A szavazókörönkénti három választott tisztségviselő és jegyzőkönyvvezető mellé természetesen a pártok is delegálhattak megfigyelőket, és jelentős részük élt is ezzel a lehetőséggel. Két főt minden párt küldhetett a szavazókörökbe, hogy felügyeljék a rendet és fegyelmet. A Fidesz-KDNP 176, az MSZP-Párbeszéd 96, a Jobbik 60, az LMP 3 és a Momentum 1 főt delegált. Köszönettel tartozunk mindenkinek a munkájáért, hiszen reggel fél hattól hajnal kettőig, háromig dolgoztak, majd másnap mindenki munkába állt, mintha semmi nem történt volna.

Azt is el kell mondanom, hogy újszerű jelenséggel is találkoztunk vasárnap: nemzetközi megfigyelők is érkeztek a városba, ami számomra is új dolog volt. Összesen 25 szavazó körben három nemzetközi szervezet végzett a szavazás tisztaságával, rendjével, fegyelmével összefüggő vizsgálatokat.

Bent voltak reggel az urnanyitásnál és este a szavazatszámlálásnál is. Megjelentek Kecskeméten az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalától, valamint az AEGEE-EUROPE vagyis Association des Etats Généraux des Etudiants de l'Europe és a SILBA, azaz Support Initiative for Liberty and Democracy nevű dán szervezet képviselői. Tolmáccsal érkeztek, nagyon kedvesek, közvetlenek voltak, de mindenre odafigyeltek és rákérdeztek. A szavazókörbe delegáltak felől is érdeklődtek: ki, milyen tapasztalt, képzés alapján végzi a munkáját. Nagyon alapos ellenőrzést végeztek ezek a nemzetközi szervezetek a városunkban. Azt gondolom, hogy minden feltételnek megfeleltünk. A helyi választási bizottság a kifogásokkal kapcsolatban is azonnal összeült, a helyi választási bizottság önkéntes tagjai is hozzájárultak ahhoz, hogy egy nagyon demokratikus, tiszta választásról beszélhetünk Kecskeméten is. Ennek mindenki részese volt, az egész város megmozdult, és ezért köszönettel tartozunk. Fontos, hogy véleményt mondjunk a jövőnkről, arról, hogy miként gondolkodunk, és hogy visszacsatoljuk azokat az információkat, amelyek a választott tisztségviselők, a mi munkánkhoz szükségesek.

Minden rendben zajlott ezek szerint Kecskeméten, időben be tudtak zárni a szavazóhelyiségek?

Igen, egyetlen egy kicsit „munkásabb” szavazókörünk volt a Református Újkollégiumban, ahol a helyieken kívül az átjelentkezett szavazók adhatták le a voksaikat. 2100 fő jelentkezett át, ami nem kevés… Egy kisebb sorban állás ellenére – a visszajelzések alapján – nagyobb fennakadások sehol nem voltak. Szépen, rendben lezajlottak a választások.

Épül Kecskeméten az új atlétikai centrum, mit tudhatunk erről?

Úgy gondolom, hogy minden sportág örül az új atlétikai centrumnak, hiszen olyan erőnléti alapozó edzésekhez, testépítéshez ad teret, ami minden sportágnak az alapját jelenti. Nagyon örülök annak, hogy sikerült ez a beruházást életben tartani. Ugye, a stadionról lemondtunk, de cserébe továbbra is kitartottam amellett, hogy kérjük a kormány támogatását az atlétikai centrum megvalósítására. Szerencsére sikerült véghezvinni. S bár nem volt egyszerű, végül az atlétikai szövetséggel is megállapodtunk a részletekben. A tárgyalási folyamat elhúzódását a felszereltség egyeztetése és az építkezés költségeinek időközi, jelentős növekedése okozta, ami miatt mintegy 30 százalékkal ki kellett egészíttetnünk a kormánnyal a kezdeti mintegy 510 millió forintos támogatást. Erre kaptunk a fejlesztési minisztériumtól egy támogató döntést, így a városnak kisebb arányban kell részt vennie a beruházásban. A kivitelező hétfőn át is vette a munkaterületet, így az alapos előkészítés után már gyorsabb kivitelezéssel számolhatunk.

Ez az újabb fejlesztés teljesen átformálja a sportcentrum életét. Beleszól a teniszpályák sorsába, ott is fejlesztések várhatók. Emellett folytatjuk a focikluboknak, az utánpótlásnak a további fejlesztését is: a kettes-hármas pálya átrendeződik és újjáépül. Teljesen új sportkomplexum alakul ki a kosárlabda akadémiával, a tenisz-központtal, az atlétikai centrummal, a foci utánpótlás infrastruktúra-fejlesztésével, valamint a nyitott élményfürdőben a nagymedence továbbfejlesztésével. Úgy gondolom, hogy az a 4500 fiatal, aki több mint 11 sportágban része az utánpótlásnak szervezetten és a város által támogatott formában, egyre több és kedvezőbb feltételek között sportolhat.

Várhatóan mikor adják át az atlétikai centrumot?

Úgy tervezzük, hogy 2019. január-februárra elkészül a beruházás.

A múlt heti hírekből szemezgetve: megújult a Mathiász iskola, erről mit lehet tudni?

Ez a projekt az energiahatékonysági fejlesztések sorozatának a része. Az első blokkban kilenc általános iskola és a Margaréta nyugdíjas otthon szerepel, a második felújítási blokkban pedig további általános iskolák mellett már óvodákat és bölcsődéket is találunk. Láthatóan sorra készülnek el ezek az épületek. A Mathiászban sikerült a pedagógusokkal találkozni az iskolában, és értékelni a helyezet, az oktatás kihívásairól beszélgetni, leszűrni azokat a tapasztalatokat, hogy miben tud a város még jobban közreműködni.

A program által megújul az épület, a költségek csökkennek, de ne felejtsük el, hogy a belső hangulatban rendkívül jelentős a szerepe a nevelő testületnek, a családoknak, az oda járó diákoknak. Katonatelepen azt látjuk, hogy egy igazi közösség alakult ki, nagyon jó látni, hogy a nevelőtestület jelentős része is katonatelepi, és egykor ott is tanultak az iskolában. Tehát szerintem egy abszolút családi, familiáris környezetben tudnak ott a fiatalok tanulni, és látható is, hogy egyre népszerűbbek, egyre többen választják a katonatelepi iskolát.

Egy lakossági fórum várható hamarosan. Hol szervezik, és mi lesz a témája?

A választástól függetlenül azért zajlik az élet… Én már 2002 óta vagyok a politikai pályán, de ilyen durva hangnemű választást még nem éltem meg. Szerintem ez most megviselt mindenkit, de emellett dolgoznunk kell, a város funkcionál. Előkészítettünk egy nagyon komoly fejlesztési csomagot: a Károly Róbert körút folytatásához már elkészültek a tervek. A Széchenyiváros mögötti részen, az arborétumtól a Budai útig tartó útfejlesztésről van szó. Ehhez azonban szabályoznunk kell a lakókörnyezetet a Belső-Máriahegyben. Muszáj lépni, mert a terület feltárása magával vonja a fejlődést is. Szeretnénk keretet szabni annak, hogy hol menjenek az utak, mekkora telekre milyen épületnagysággal lehessen építeni. Kecskeméten nagyon nagy küzdelmet folytatunk az olyan a régi hobbis területeken, mint például itt is. Mióta előtérbe került ezeken a telkeken a lakófunkció, eléggé össze-vissza építkeznek. S azért van az önkormányzat nehéz helyzetben, mert ezek a területek magántulajdonban vannak. Minden egyes tulajdonossal meg kell állapodnunk az utcaképpel és az útkialakítással kapcsolatban. Ezért tartjuk fontosnak a széleskörű egyeztetést a szabályzás előtt, az ott élő lakosokat többször megszólítva, minden illetékes szervvel egyeztetve szervezünk lakossági fórumot. A jövő hétre már mennek ki a felhívások, kérek minden érintettet, hogy figyeljék az internetes oldalakon a pontos időpontot és a pontos helyszínt, és vegyenek részt a fórumon.

 

Élő adás