2018. November 19. Hétfő  Erzsébet

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Rendkívüli esőzés sújtotta Kecskemétet is

Nem mindennapi mennyiség, napi 30-40 milliméternyi csapadék is lehullott Kecskemétre az elmúlt napokban, a helyi automata időjárási jelzőállomások adatai szerint. Emiatt, amint korábban is írtunk róla, több utat elöntött a víz, az aluljárót is többször le kellett zárni – az ország több útjához és településéhez hasonlóan. Dr. Orbán Csabát, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályvezetőjét kérdeztük a helyzetről.

– Rendkívüli időjárás érte el városunkat a napokban – hangsúlyozta az osztályvezető –, amellett, hogy naponta 30 milliméternél is több csapadék esett, a legnagyobb problémát az erős intenzitás okozta, olyan is előfordult, hogy egy óra alatt 14 milliméternyi eső esett.

Ettől függetlenül a főutak járhatók. A városnak van három olyan gyűjtőútja azonban, ahol ilyenkor jelentősen felgyülemlik a víz. A Bethlen körút Vacsi közi kereszteződése, a Mátyás király körút és a Szolnoki úti aluljáró. Ez utóbbi kivételével azonban az előző kettő is járható ilyenkor, a víz csak lassítja a forgalmat.

Dr. Orbán Csaba hozzátette: a Városüzemeltetési Nonprofit +Zrt. és a BÁCSVÍZ Kft. is folyamatosan dolgozik az akadályok elhárításán. A Mátyás király körúton például szalaggal lehatárolták az útpadkát, hogy jól látható legyen a nyomvonal, a Bethlen körúton átemelő-szivattyúval csökkentik vízszintet. A ma délelőtt újra lezárt aluljáró szivattyúi is megállás nélkül üzemelnek, amikor pedig a városüzemeltetés munkatársainak lehetősége nyílik rá, kitisztítják a vízelnyelőrácsokban felgyülemlett szennyeződést, nehogy eldugítsa rendszert, károsítsa a gépeket.   

Az egész országot érinti egyébként a viharos, sok esővel járó időjárás, amely Dombóváron négy halálos áldozatot is követelt, amikor egy negyven méteres fa rádőlt egy autóra. Több száz helyen kellett beavatkozni a tűzoltóknak, sok az áramkimaradás, több településen homokzsákokkal védekeznek a felgyülemlett víz ellen, és országszerte számtalan utat lezártak az összegyűlt csapadék miatt.

Élő adás