2019. Június 18. Kedd  Levente

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Saját buszos cége lesz a városnak?

A csütörtöki közgyűlés dönthet arról, hogy a színvonalas, hatékony és kiegyensúlyozott helyi autóbusz-közlekedés megvalósítása érdekében Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata megalapítja-e a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft-t. Ez a cég lenne az, amely a DAKK által rémálommá változtatott helyi buszozást újra a normális vágányba terelné.

Az előterjesztés szerint a menetrend szerinti személyszállítás a város lakosságának mindennapi életvitelét jelentősen befolyásoló közszolgáltatás. Alapvető gazdasági, társadalmi, közlekedéspolitikai és környezetvédelmi érdekek fűződnek ahhoz, hogy mindenkor a legmagasabb színvonalú közösségi közlekedés, és ennek egyik elemeként az autóbusszal végzett menetrend szerinti helyi személyszállítás álljon az utazóközönség rendelkezésére.

Márpedig ez az utóbbi években, a DAKK által nyújtott szolgáltatások idején, korántsem valósult meg. A városvezetés tárgyalásokat folytatott a DAKK-kal, de minden egyeztetés eredménytelenül zárult. Ennek lett a következménye, hogy dr. Homoki Tamás alpolgármester 2018. december 10-én bejelentette, nem vezettek eredményre a DAKK Zrt.-vel folytatott, három hónapja tartó tárgyalások. Ezért úgy döntöttek, nem kötnek szerződést 2019. január 1-jétől az autóbusz szolgáltatást végző társasággal. A DAKK három napra rá reagált, azt állítva, mindent megtesznek a jövőben, de 2018 utolsó közgyűlése elfogadta a a DAKK-kal való „szakítást”. A közgyűlést követő sajtóreggelin elhangott, számos lehetőség áll a város előtt a tömegközlekedés megújítására. Az új lehetőségeket feltáró és előkészítő munka tehát folytatódott, 2019. március 1-jén aztán felröppent a hír: megszűnik a DAKK! A legutóbbi állás szerint pedig  létrejöhet a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft.

Az új céget a javaslat szerint 3 millió forint törzstőkével alapítják meg, feladatai a tervek szerint a következők lesznek:

  • a buszközlekedés szervezése,
  • a forgalomirányítás és -ellenőrzés,
  • a hálózat és a menetrend felülvizsgálata,
  • az utastájékoztatás,
  • a lakossági igények felmérése, az általuk jelzett problémák feltárása, kivizsgálása

A társaság ügyvezető igazgatójának, felügyelőbizottsága elnökének és tagjainak megválasztásáról és díjazásáról március 26-án a városstratégiai és pénzügyi bizottság dönt. A cég az idei évre 133 millió forint önkormányzati támogatást kaphat, a feladatairól és finanszírozásáról áprilisi ülésén szavazhat a képviselő-testület.

 

Élő adás