2018. November 21. Szerda  Olivér

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Síremlékeket tettek tönkre a fakivágás során a Köztemetőben?

Olvasónk jelezte, hogy vasárnap a kecskeméti Köztemető „X” jelzésű parcellájában favágás volt és a lehulló faágak 6-8 síremléket „totálisan tönkretettek”. Felhívtuk az illetékeseket, kimentünk, megnéztük, elmeséljük, mi történt. 

A mai nap (hétfő) délelőttjén kimentünk a kecskeméti Köztemetőbe, és – megnézve a helyszínt – állíthatjuk, az állítás, mely szerint 6-8 síremléket „totálisan tönkretettek”, igencsak túlzás. Valóban dolgoztak a temetőben, fát is, gallyakat is vágtak, de nem tettek tönkre egyetlen síremléket sem. Az ágak, gallyak rendben sorakoztak, várták az elszállítást, a kivágott fa feldarabolt törzsét pedig épp akkor vitték el a helyszínről. Igaz, hogy három sírhelyen ágdarabok és forgácsok találhatók, de az illetékesek azt mondták, a szállítás utáni lépés a sírok és azok környékének letakarítása, eredeti állapotra visszaállítása lesz.

Heczeg Anikó, a temetőgazdálkodási részleg vezetője kérdésünkre elmondta, fakivágási feladatokra akkor kerül sor, ha az üzemeltető - jelen esetben a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. - úgy határoz, hogy a temető fái közül valamelyik balesetveszélyesnek, életveszélyesnek minősül (vihar, száradás, betegség miatt). A mostani eset kapcsán kiemelte, egy család jelezte, hogy síremléket szeretne felállítani a mostani, öregedő sír helyén, de a hatalmas fa akadályozza ezt. A kivágás pénteken történt, de – mivel szombat-vasárnap nem dolgoznak – az elszállításra és a helyreállításra legkorábban hétfőn kerülhetett sor.

- Próbálunk mindenre figyelni a fakivágások kapcsán, nyilván úgy, hogy ne sérüljön semmi sem, de ha bármilyen sérülést érzékel valaki, forduljon az üzemeltetőhöz, akik felmérik az esetleges kárt, és megpróbálják lehetőségeik szerint orvosolni - hangsúlyozta Heczeg Anikó.

Élő adás