2020. Augusztus 13. Csütörtök  Ipoly

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Szabadon engedik a gyógyult madarakat

Nyolc fehér gólyát és egy egerészölyvet gyűrűztek meg a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai a Kecskeméti Vadaskertben. Nemsokára pedig szabadon is engedik majd a madarakat. Az állatkert mentőközpontjából egy európai sün is visszakerül a természetbe.

Gólyákat simogathattak a Kecskeméti Vadaskertbe érkező gyermekek szerdán délelőtt. A madarakat ma meggyűrűzték, ugyanis az állatkert madármentő központ is egyben, ott ápolták a madarakat.

- Gyűrűzés segítségévek kiderül az, hogy ezek a madarak milyen útvonalon, milyen ütemben vonulnak, mikor, hol tartózkodnak. A gyűrűzési helynek a pontos ismeretéből, és a későbbi megkerülési helyeknek az ismeretéből ki lehet számolni, hogy milyen irányba, milyen távolságot mozdultak el, mennyi idő telt el a gyűrűzés óta- mesélte dr. Pigniczki Csaba, természetvédelmi őrkerület vezető. 

A sebesült, legyengül madarakat vagy a lakosság, vagy a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai viszik be a vadaskertbe, ahol ápolják, meggyógyítják őket.

- Általában úgy szokott lenni, hogy kiesnek a fészekből, vagy a Kiskunsági Nemzeti Park hozza be hozzánk, vagy a lakosság megtalálja a fészek, az odú alatt.. Vannak sérült állatok, amik vagy nekimentek valamilyen üvegnek, autó elütötte őket, villanyvezetéknek - mondta a Tokovics Tamás, a Kecskeméti Vadaskert ügyvezető igazgatója.

Amikor felépülnek, szabadon engedik őket, de ha röpképtelenné válnak, akkor a Kecskeméti Vadaskert gondoskodnak róluk tovább. Ahogy az időjárás engedi, nyolc fehér gólya és egy egerészölyv kerülhet vissza a természetbe.

Élő adás