2020. Január 22. Szerda  Vince

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Szelektíven, de hogyan?

A városszerte megszűnő szelektív szigetek fejtörést okoznak a lakosságnak, hogy hova vigyék a gondosan gyűjtött hulladékot. Vannak, akik gyűjtőhelyek helyére viszik továbbra is, mások pedig áttérnek a sárgazsákos gyűjtésre.

Csak a hűlt helye van a Széchenyivárosi posta mögötti szelektív hulladékgyűjtőknek. Kb. két hete vitték el a konténereket, a lakók azonban a megszokott rend szerint hordják a helyszínre a hulladékot. Ott jártunkkor karton és pizzás dobozok várták az elszállítást. De mit tehetnek a környéken élők, ha már nincs gyűjtőedény, de mégis szeretnének szelektíven szemetet gyűjteni. Korábban a Pákozdi csata utcáról is elvitték a szelektív szigetet. Megkérdeztük, ott hogyan oldották meg.

-Minden szelektív sziget gyakorlatilag egy szeméthalom volt. És akkor a megszüntetését kérték is, bár szomorúan vették tudomásul. Úgy oldottuk meg ezt, hogy a takarítószemélyzetet megbíztuk a házhoz menő szelektívgyűjtés kapcsán kapható sárgazsákok lehordásával, és általában a szemétledobókban vagy a társasházakban bármelyik kijelölt helyiségben gyűjtik - mondja Léber György, közös képviselő. 

A szigetek eltűnése után a lakóközösségeknek érdemes megbeszélni a Duna-Tisza közi Hulladékkezelő Nonprofit Kft.-vel, hogy szeretnének házhozmenő szelektívhulladékgyűjtést. A szolgáltató egyébként lépcsőházanként kettő darab 240 literes edényt biztosít térítésmentesen, ami azonban nem mindig elegendő. A tökéletes megoldás egy a közterületen kijelölt, zárható hely lenne, ahova csak kulccsal lehetne bejutni.

-Az ürítőnek a DTkH kft.-nek adnánk egy kulcsot a külső oldalra, a belső felét pedig a kisajtót a lakók, a lépcsőház kulcsával tudnák megközelíteni. Főkertész úrral illetve főépítész úrral egyeztettünk. Most kaptunk éppen a Kasza Gábortól egy levelet a közterülethez való csatlakozása miatt egyeztetés alatt van és várjuk, hogy pozitív választ kapjunk rá - magyarázza a közös képviselő. 

A fő probléma, ami miatt megszűnnek a szelektív szigetek, az, hogy sokan hordtak a közterületi konténerekbe kommunális hulladékot. De nem volt ritka a wc-kagyló és ágybetét sem a gyűjtőhelyeken. Ha az emberek hozzáállása változna, vélhetően a szelektíven gyűjtőknek is könnyebb dolga lenne.

 

Élő adás