2021. November 30. Kedd  András, Andor

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Szimbolikus és szép, hogy rabok szabad madaraknak készítenek otthont

Több tucat mesterséges odút helyeztek ki a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai a Hankovszky ligetben kedd délelőtt. A különféle madaraknak szánt költőhelyeket a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben fogvatartottak készítették a Nyitnikék jóvátételi programnak köszönhetően.

A Kiskunsági Nemzeti Park iránymutatása alapján 27 különféle madárodút készítettek el a megyei büntetésvégrehajtási intézet fogvatartottjai, melyeket a természetvédelem munkatársai kedden helyeztek el a Hankovszky ligetben.

– A büntetésvégrehajtás munkatársai keresték meg a nemzeti parkot önkéntes felajánlásukkal, amit nagy örömmel fogadtunk, hiszen ez egy olyan közhasznú munka, ami a természetnek is nagyon jó, és úgy tűnik, hogy akik dolgoztak benne, nekik is egy hasznos feladat volt – fogalmazott a Hírös.hu kérdésére Gilly Zsolt, a Kiskunsági Nemzeti park osztályvezetője. Mint elmondta, a liget környékén rengeteg madár lakik, ezért kiváló terep az odúk kihelyezésére, és mivel nagyon sok látogató is bejár ide, ők is jó példát láthatnak arra, hogyan lehet egy városi kertet madárbarát kertté varázsolni.

A szépen festett odúk között láttunk kuviknak, denevérnek valót, de a kisebb madarak, kék- és széncinegék, verebek, illetve akár légykapók vagy rozsdafarkúak is találhatnak köztük kedvükre valót.

Dr. Zakhar Tibor ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka elmondta: a büntetésvégrehajtás 2016 óta működtet egy EFOP programot a fogvatartottak reintegrációja, közösségi visszailleszkedése céljából. Ezen belül a mai nap egy úgynevezett „jóvátételi nap”, a fogvatartottak saját lelkiismeretükön is könnyítenek azáltal, hogy valami elkészítenek a társadalom számára. Korábban temetőt takarítottak, most a Covid miatt egy zártabb foglalatosság után kellett nézni, így találtak rá az odúkészítésre, és vették fel a kapcsolatot a Kiskunsági Nemzeti Parkkal.

Mindkét fél sikeresnek értékelte az együttműködést, ezért ősszel további együttműködést készítenek elő.

Élő adás