2018. Augusztus 16. Csütörtök  Ábrahám

17°C / 30°C

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Szmoghelyzet Kecskeméten - Videóval

Ez a szezon sem távozik Kecskemétről szmog nélkül, bár eddig a tavalyi magas szintet még nem érte el.  Ha romlana a helyzet, a város most már beavatkozhatna az új füstköd-riadó terv alapján.

Szmoghelyzet Kecskeméten - Videóval

Szombaton mérték idén az eddigi legmagasabb légszennyezettségi adatot Kecskeméten. A legjellemzőbb és legveszélyesebb PM10 jelű szállópor koncentráció napi átlagban elérte a köbméterenkénti 87 mikrogramot. Ez az érték ugyan meghaladja az egészségügyi határértéket, de a jogszabályok szerint még nem annyira, hogy kényszerintézkedéseket vonna maga után. Ma is voltak viszonylag magas értékek Kecskeméten. 

A városi füstköd-riadó tervet a kecskeméti önkormányzat tavaly novemberben fogadta el egyhangúlag. Az intézkedést a törvényi előírások mellett a tavaly év eleji emlékezetes szmoghelyzet is sürgette. A január elsejével életbelépett új helyi szabályozás így már lehetőséget teremt a tavalyihoz hasonlóan rossz levegőminőség kiküszöbölésére. A rendelet szerint az önkormányzatnak akkor kell beavatkoznia például a szállópor-koncentráció esetén, ha az érték napi átlagban, két egymást követő napon meghaladja a 100 mg/m3-t, és a további napokban sem várható javulás. Ilyen esetben városszerte elrendelhetik a gépjárműhasználat visszafogását, akár ingyenes buszjáratokkal a közösségi közlekedés előtérbe helyezését vagy éppen a szilárdtüzelés mérséklését.

Az idei január-február azonban az egy évvel korábbiakhoz képest lényegesen enyhébb szmog-helyzetet hozott, így intézkedésre eddig nem volt szükség. 

Élő adás