2018. November 20. Kedd  Jolán

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Új gluténérzékenységi formát mutattak be Kecskeméten

Egy új kórképről beszéltek a gluténnel kapcsolatban Kecskeméten. Most rendezték meg ugyanis a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság 49. Konferenciáját a Four Points by Sheraton Hotelben.

Fontos különbséget tenni az általában lisztérzékenységnek nevezett kórképek között. Ezt Dr. Polgár Marianne, gyermekorvos, gasztroenterológus főorvos hangsúlyozta a konferencián stábunknak.

Van olyan formája, amely nagyon súlyos, egész életre szóló megbetegedést jelent, ami egy gluténmentes étrenddel tökéletesen kezelhető, de a korai felismerés és a kezelés nagyon fontos, ezt coeliakiának nevezik. Ez egy örökletes betegség.

A másik forma az allergia, amely a búzaliszt, rozsliszt, bármelyik fehérje, de még a glutén is allergiás reakciót adhat. Ez kiterjedt tünetekkel jár, de könnyebben kezelhető, sőt, felnőtt korban ki is nőhető ez a betegség.

A tudományos ülésen azonban egy harmadik, újonnan felismert kórképről beszámolt a doktornő, amely szintén a gluténnel hozható összefüggésbe. Ez a gyomor bélrendszeri tüneteken kívül fejfájást, migrént, gyengeségérzetet, koncentrációzavart, izom- és ízületi fájdalmat, bőrtünetet, sőt még depressziót is okozhat. Ez a nem-coeliakiás gluténérzékenység.

Dr. Polgár Marianne arra a jelenségre is felhívta a figyelmet, miszerint sokan csupán divatból fogyasztják a gluténmentes ételeket. A fölösleges gluténmentes étrend ugyanis nem jelent külön egészséget vagy szépítőhatást.

Szarka Dorottya, a Budai Allergiaközpont dietetikus kiemelte, hogy az új, nem-coeliakiás gluténérzékenységben szenvedők a „garantáltan búzamentes” termékeket szabad fogyasszanak. Tehát kerüljék a gluténmentes élelmiszereket. Jó hír, hogy aki ebben a betegségben szenved, jó eséllyel nem kell élethosszig tartóan diétáznia. Az autoimmun, vagyis a coeliakiás betegeknél azonban már egy búzakenyérből származó morzsa is komoly tüneteket okozhat. Ezért nekik ajánlott az egész konyhai felszerelést leszerelni, kvázi gluténmentessé kell tenni a házat.

A csütörtöktől szombatig tartó rendezvényen egyébként terítékre kerültek az allergológia és klinikai immunológia újdonságai, melyek a tudományos értékeken túl nagymértékben szolgálják a szakmai ismeretek felfrissítését. Az előadásokból nagyon tág keresztmetszeti képet kaptak a szakemberek a hazai klinikai immunológiában és allergológiában folyó klinikai kutatásokról és a mindennapi gyakorlatról.

Élő adás