2020. Január 20. Hétfő  Sebestyén

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Valami bűzlik Kadafalván

Napok óta penetráns szag terjeng Kadafalva és Helvécia környékén. Többen keresték meg szerkesztőségünket is az üggyel kapcsolatban, ugyanis senki sem tudja, honnan jöhet a bűz. Megpróbáltunk utánajárni a dolognak.

Kora délután érkeztünk Kadafalvára, ekkor semmi gyanús szag nem terjengett a levegőben. Sokakkal beszéltünk a városrészben, szinte mindenki érzett valami büdöset, arról azonban megoszlottak a vélemények, mire emlékeztette. Volt, aki silóra, más fehérjefeldolgozóra gyanakodott, a legtöbben azonban érett trágyaszagként azonosították be.

Horváth Gyula a Nárcisz utcán lakik, neki nem tűnt fel újfajta szag a környéken. Őt inkább a szomszédos gyárból érkező műanyag illat zavarja. Kriston Vízi Józsefhez a Sirály utcában viszont elért a trágyaszag, ők zárt ablakok mellett voltak kénytelenek aludni, annyira erős volt a bűz.

- Kedden este a kora esti órákban jött egy-egy intenzív hullám, utána abba se maradt, sajnos akkor szerdára virradóra csukott ablakoknál voltunk kénytelenek aludni, mert hát az egész lakást pillanatok alatt ellepte ez az elég erőteljes szag- mesélte Kriston Vízi József, aki még ma délelőtt is érezte a bűzt.

A legismertebb közösségi oldalon is sokan jelezték, elviselhetetlen a szag. Nemcsak Kadafalva környékéről, de Szarkásból, Úrihegyből, a csalánosi térségből is panaszkodtak miatta.

Kerestük az ügyben a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalt, amely illetékes ilyen esetekben. Telefonos érdeklődésünkre azt a választ kaptuk, hogy nem érkezett bejelentés hozzájuk a bűzzel kapcsolatban.

Végül aztán egyetlen emberrel találkoztunk Kadafalván, aki biztos abban, honnan származik a szag. Legalábbis az, amit ők éreznek napok óta.

- Hátul ott a Tövis utca mögött, ahol a homokúton elmentek, ott van egy nagyon nagy szőlősor, és azokat trágyázzák. Nem tudom, milyen fajta trágyával, de hát ott igen. Felénk este és reggelente is érződik ott a szag - mondra  Szász Melani.

Melani azzal nyugtatott minket, a trágyát bedolgozták a földbe, így hamarosan elmúlik a bűz, sőt meg is mutatta azokat a bizonyos szőlősorokat. Bár mi nem láttuk nyomát a trágyázásnak, bízunk benne, hogy Melaninak van igaza. És hamarosan fellélegezhetnek a kadafalviak…

Élő adás