2018. Szeptember 19. Szerda  Vilhelmina

13°C / 28°C

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Varga László várja a másodfokú ítéletet

Egy éve már, hogy Varga László nyugalmazott református lelkész, püspökhelyettes leköszönt a Pallasz Athéné Domus Mentis Alapatvány kuratóriumának elnöki posztjáról. Kíváncsiak voltunk arra, hogyan telnek a mindennapjai, milyen dolgok foglalkoztatják az utóbbi időben. Kiderült, aktív életet él. Részt vesz a PADMA munkájában, és az általa indított rágalmazási per másodfokú tárgyalását várja.

- Egy éve annak, hogy lemondott a PADMA elnöki tisztjéről. Hogyan telnek azóta a napjai?
- Hála istennek, nyugodtabban. Amikor az ember betölti a nyolcvanat, vágyik is a nyugalomra. Bár mindig szerettem dolgozni, mindig szívesen végeztem a PADMA elnöki feladatait is, de azért így most nyugodtabbak a napjaim, több idő jut az unokáimra, olvasásra, és olyan kedvteléseimre, amire eddig nem került sor.

- Mivel járul hozzá a PADMA működéséhez napjainkban?
- A PADMA tulajdonképpen helycsere történt. Dr. Ailer Piroska, a Neumann Egyetem Rektora, aki addig tag volt, lett az elnök, én pedig elnökből kuratóriumi taggá váltam. Az alapítványnál az építkezés előkészítése után a legnagyobb feladat a Gazdálkodástudományi Kar felállítása, az oktatói gárda összeállítása, valamint az új hallgatók toborzása lett. Nagyon szívesen adtam át ezt a feladatot dr. Ailer Piroskának, aki az oktatási téren kiváló szakember, én pedig az építkezés terén tartottam magam annak. A kuratórium folyamatosan dolgozik, majdnem minden héten összeül és hoz valamilyen határozatot, mert a fő cél, hogy minél jobban segítsük az oktatási munkát a Gazdálkodási Karon.  Tehát minden héten an valami ügy, amiben döntünk, így tehát hetente legalább egyszer bemegyek az irodába.

- Eközben figyelemmel kíséri a Campus építését?
- Feltétlen figyelemmel kísérem, hogy halad a Szemerey Szabolcs által vezetett KEDO Zrt. a munkálatokkal. Nem könnyű dolog a határidők tartása, az anyagiak biztosítása, de látható, hogy jól haladnak a munkálatok. Minden héten, amikor elmegyek az irodába, kisétálok az építkezésre is, hogy megnézzem, hogy áll a munka. Az a jó, hogy nem közvetlen felelősségem már, de azért valahol mégiscsak felelős vagyok a PADMA kuratóriumi tagság által. Az építésben nem veszek részt, de azért büszke vagyok arrra, hogy az első lépésektől az alapkőletételig, az engedélyes tervig ott voltam. Ha már nem leszek az élők sorába, unokáim, dédunokáim tudni fogják, hogy Kecskemét 21. századi egyik legnagyobb projektjének indítása, a tervezési munkák felügyelete, mind a nevemhez kapcsolódik. Lehet, hogy ez dicsekvésnek tűnik, de Kecskeméten sok egyházi épület ötlete, tervezése, sőt kivitelezésének felügyeletetében ott voltam. És még az is megadatott, hogy az Campus „fogantatásában” is részem van. Szeretném még látni legalább az első épület megvalósulását is, de tudom, ez nem rajtam múlik. Nem is embereken, hanem azon, akitől az életet,  és a sok-sok lehetőséget kapta. Így nem is az én érdemem, hanem - ahogy Kálvin János jelmondatában megfogalmazta -

SOLI DEO GLORIA: „Egyedül Istené a Dicsőség!

- Viszonylag ritkán szerepel manapság a nyilvánosság előtt. Legutóbb akkor hallottunk önről, amikor átvette az Univer24 úszásünnep legeredményesebb „nagy iskolájának" járó első díjat a Református Általános Iskola nevében. Pedig előtte gyakran szerepelt a hírekben egy igen kellemetlen rágalmazási ügy kapcsán. Lehet, hogy hamarosan ismét többet hallunk önről?
- Elmúlt egy éve annak, hogy Király Józseffel, az MSZP megyei elnökével és társával, Riczu Péterrel, az MSZP városi alelnökével szemben egyrészt polgári-, másrészt pedig büntetőperünk folyik rágalmazás miatt. Mindkét ügyben megszületett az elsőfokú ítélet, a bíróság kimondta rágalmazás tényét, tehát a pert megnyertem. A meglepő az egészben az, és ezt én is most tudtam meg, hogy a Kecskeméti Járásbíróság az elsőfokú ítéletet még 2017. június 3-án átküldte másodfokra, a Kecskeméti Törvényszékre, de azóta nem történt semmi. Se engem, se az ügyvédemet nem értesítette senki. Így aztán tavaly június óta ott fekszik a Kecskeméti Törvényszéken a másodfok. Az az érdekes az egészben, hogy – ahogy hallom – eközben Király úr országgyűlési képviselőnek készül, ami pedig ennél is érdekesebb, hogy az ő ügyvédje Czeglédy Csaba, aki most szabadult az előzetes letartóztatásból (ahová költségvetési csalás miatt került), szintén indul a választásokon. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag én most „szemben állok” két országgyűlési képviselőjelölttel, akik közül mindkettőnek van peres ügye.

- Tesz valamit az ügy előmozdítása érdekében?
- Tény, hogy mindig idegesíti az embert, ha valami nincs elintézve, de én végülis nyugodtan várom az ítéletet. Akármerre érdeklődök, mindenütt azt mondják, hogy jellemző a magyar ítélkezésre, hogy húzódnak az ügyek, én a magam részéről nem idegeskedek. Gondolom, a két jelölt úrral kapcsolatban az illetékesek most már kivárják a választást. Hogy mikor folytatódik az ügyem, arra pedig magam is nagyon kíváncsi vagyok.

Élő adás