2020. Február 25. Kedd  Géza

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Vigyázzunk egymásra ködben is!

Ködbe burkolózott Kecskemét. A napok óta tartó időjárási jelenség nehezíti a közlekedést. A ködlámpa az, amely nagy segítséget tud nyújtani, azonban fontos, hogy a gyalogosok és a kerékpárosok is gondoskodjanak a kivilágításról.

Köd telepedett a városra. A látási viszonyok igencsak megromlottak, így rendkívül fontos, hogy vigyázzunk egymásra. Mind a sofőrök, mind a kerékpárosok, mind pedig a gyalogos tudnak tenni azért, hogy ne történjen tragédia. Mindenkinek sokkal jobban oda kell figyelnie arra, hogy megfelelően lásson és látszódjon.

– A látási viszony miatt a féktávolságokat is úgy kell kimérni, hogy az előttünk haladó hirtelen fékezése esetén is meg tudjunk állni – magyarázza Füredi Tamás közlekedési szakember, a Füredi Autósiskola és Képző Központ vezető szakoktatója. – A köd miatt azonban ő később válik láthatóvá számunkra. Ez lakott területen kívül sokkal veszélyesebb, mert ott sokkal sűrűbb szokott lenni a köd, lakott területen belül a hőhatás miatt jóval jobbak szoktak lenni a látási viszonyok.

A ködlámpa alkalmazása életet menthet. Sokan azonban rosszul használják ezt a fajta világítást, és ez szintén balesetet okozhat.

– Az első, hátsó ködlámpát csak akkor szabad használni, ha nem látjuk az előttünk levő vagy a mögöttünk levő lökhárítóját. Ha ez nem látszik, akkor föl lehet kapcsolni, ha ez látszik, akkor jobb nem használni, sem az elsőt, sem a hátsót – mondja Füredi Tamás.

A rendőrség akár 30 ezer forint pénzbírságot szabhat ki annak a sofőrnek, aki rosszul használja a ködlámpát.

Élő adás