2018. November 20. Kedd  Jolán

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Vissza kell bontani az egész ház szigetelését?

Az egyik kecskeméti társasházat csak néhány évvel ezelőtt újították fel, azonban most lehet, hogy a teljes külső szigetelését újra kell csináltatni. A ház közös képviselője szerint ilyen visszabontásra az országban még nem volt példa. Miközben a felújítási munkálatokkal megbízott fővállalkozó és alvállalkozó egymással pereskedik, a lakók reménykednek benne, nekik semmi káruk nem származik az összetűzésből.

2013-ban újították fel az egyik Reile Géza utcai 10 emeletes panelházat, ez fűtéskorszerűsítést, nyílászárócserét, tetőfelújítást, valamint a ház külső hőszigetelését jelentette. Az akkori pályázati rendszerben a költségek egyharmadát az állam, egyharmadát az önkormányzat fizette, a lakók pedig a fennmaradó egyharmadot. A ház szerződést kötött a fővállalkozóval, aki kiadta a munkát egy alvállalkozónak.

Minden rendben zajlott, megcsinálták a munkálatokat az évek során, és amikor elkészült, műszaki ellenőr bevonásával megtörtént a műszaki átadás és átvétel. A bonyodalmak csak két év múlva kezdődtek, akkor derült ki ugyanis, hogy a fővállalkozó nem fizette ki az alvállalkozót.

– Az én társam akkor egy jogász volt, ő létrehozott egy engedményezési szerződést a két fél között. Akkor kifizetett a fővállalkozó 20 millió forintot, ami nagyjából a fele a költségeknek, de ha nincs a jogász társam, akkor valószínűleg ezt sem kapta volna meg az alvállalkozó – mesélte Rigóné Eszter, a ház közös képviselője.

Azonban még mindig fennmaradt közel 20 millió forintos követelése az alvállalkozónak, amivel nem történt semmi, amikor egyszer csak megkereste a katasztrófavédelem a házat, hogy probléma van a szigeteléssel. 2016. év végén kereste meg az ÉMI Kft. a közös képviselőt, hogy mintavétel miatt meg akarják bontani a házat. Ehhez a lakók nem járultak hozzá, azonban az építési hatóság végül elrendelte a megbontást. Azt vizsgálták, hogy vajon szakszerű volt-e a kivitelezés. A vizsgálat eredménye végül azt mutatta, hogy nyolcból három mintánál nem volt megfelelő a szigetelés bizonyos része, amibe tűzvédelmi szempontból bele lehet kötni.

Az egész esetben az a különös, hogy egyszer már a szakértők bevonásával megtörtént a műszaki átadás és átvétel, amikor semmi hibát nem találtak, minden megfelelő volt. Ha nem így lett volna, az állami támogatást sem kaphatták volna meg.

Csak évekkel később talált hibát a munkában a katasztrófavédelem, amikor a fővállalkozó még mindig tartozik az alvállalkozónak.

Az ügy most ott tart, hogy az építési hatóság kiadott egy határozatot, amelyben a fővállalkozót kötelezik, hogy a homlokzati hőszigetelő rendszert a teljes épületen bontsa vissza, és azt az előírások szerinti újbóli felépítéssel javítsa. Ennek a kötelezettségnek hat hónapon belül eleget kell tenni. A ház közös képviselője elmondta, erre valószínűleg nem kerül majd sor, ugyanis Magyarországon még nem volt arra példa, hogy egy elkészült házat, amit már átadtak, átvettek, ráadásul semmi probléma nem merült fel a kivitelezési munkálatok során, visszabontsanak. A 60 tulajdonos kijelentette, hogy nem szeretnének részt venni az alvállalkozó és a fővállalkozó pereskedésében, ami jelenleg is zajlik. A lakók szempontjából az a bosszantó az egészben, hogy ők már kifizették a rájuk eső önrészt, sokak lakás-takarékszerződést is kötöttek, mégis évek óta húzódik az ügy, és még most sem lehet tudni, mi lesz a vége.

Élő adás