2020. Június 4. Csütörtök  Bulcsú

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Ítélet született a hasba szúrt kislány ügyében-az orvos és a nagymama is bűnös

A Kecskeméti Járásbíróság ítéletet hirdetett abban az ügyben, amelynek I.rendű vádlottja egy orvos, II. rendű vádlottja pedig egy nagymama. Az ügy előzménye szerint a kislányt édesapja 2015-ben többször is megszúrta. A vele élő nagymama előbb tagadta a történteket, majd késleltette az orvosi ellátást. A rendelőben az I. rendű vádlott pedig nem vizsgálta meg körültekintően a kislányt. 

A 60 éves nagymama, saját háztartásában nevelte Lajosmizsén a fia kislányát. 2015. szeptember 9-én fia egy 9 cm pengehosszúságú késsel, több alkalommal megszúrta a 1,5 éves kislányát, majd öngyilkossági szándékkal magát is több alkalommal mellkason szúrta. A Kecskeméti Törvényszék e miatt a férfit emberölés bűntettének kísérlete miatt – nem jogerősen – 13 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte.

Az elkövető testvére, illetve egy szomszéd értesítette a mentőket, valamint a rendőröket is. A kiérkező hatóságok előtt a nagymama letagadta, hogy a fián kívül a 1,5 éves unokája is megsérült volna, ezért a mentők csak a férfit vitték el rendőri kísérettel a helyszínről.

A nagymama 9 óra 30 perc és 10 óra közötti időben, lányával együtt, elvitte a gyermekorvosi rendelőbe a gyermeket, ahol a vádlott a gyermek sérüléseinek okaként azt jelölte meg, hogy a kislány üvegbe esett, amely megkarcolta a mellkasát. Az orvos megvizsgálta a gyermeket, és a felszínesnek értékelt sebeit lefertőtlenítette, valamint fedőkötéssel látta el. Az elvégzett orvosi vizsgálat nem felelt meg a szakmai előírásoknak, az orvosi dokumentációt nem megfelelően készítette el, nem értékelte kellőképpen a beteg állapotát, valamint nem győződött meg a beteg sérüléseinek szúrt jellegéről sem. Továbbá az orvos elmulasztotta annak tisztázását is, hogy a gyermek életveszélyben van-e.

A nagymama az orvosi vizsgálatot követően hazavitte és lefektette aludni a sértett kislányt. Miután a gyermek hányni kezdett 14 óra 45 perc körül, a nagyszülő értesítette a mentőket, akik a sértettet kórházba szállították, ahol életmentő műtétet hajtottak rajta végre.

A gyermek a szúrások következtében nagy vérveszteséggel járó, életveszélyesek sérüléseket szenvedett el, amely esetén a halálos eredmény csak a késői szakszerű orvosi ellátás miatt nem következett be. A gyermek szakszerű orvosi ellátását, mind I., mind II. r. vádlott magatartásával késleltette, ezzel növelve a halálos eredmény bekövetkezésének kockázatát, valamint a sértettnél nagymértékű állapotromlást idéztek elő.

A bíróság az orvos bűnösségét foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésben, a nagymamáét pedig segítségnyújtás elmulasztásában állapította meg. Ezért az orvost 2 évre próbára bocsátotta, a nagymamát pedig 1 év 6 hónap – végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett – börtönre ítélte. Az ítélet nem jogerős.

Hasba szúrta kislányát, 13 év fegyházat kapott

Élő adás