2020. Augusztus 13. Csütörtök  Ipoly

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Karácsonykor rablás, Szilveszterkor kifosztás

A Kecskeméti Járási Ügyészség felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás bűntette, magánlaksértés bűntette és kifosztás bűntette miatt vádat emelt egy 16 éves fiatalkorú és kettő felnőttkorú társa ellen, akik 2018. december 26-án, majd december 31-én két időskorú, illetve mozgáskorlátozott sértett sérelmére követtek el vagyon elleni erőszakos bűncselekményeket Kiskunmajsán.

 

Az iskolai tanulmányokat nem folytató, gyámhatóság által védelembe vett 16 éves kiskunmajsai fiú a 21 éves lánytestvérével és 26 éves barátjával 2018. december 26-án megegyezett abban, hogy a közelükben lakó sértettől pénzt szereznek. A megbeszélést követően 17 óra körül megjelentek a 60 éves sértett házánál. A sértett felismerte az ablakon bekopogó 21 éves vádlottat, ezért kiment kaput nyitni. A fiatalkorú vádlott és 26 éves társa azonban benyomták a kaput és a sértett akarata ellenére bementek az udvarra, majd a lakásba.

A vádlottak a pénze átadására szólították fel a sértettet, akit eközben a 26 éves vádlott bántalmazással fenyegetett. A sértett azonban nem adta át a pénzét, ezért a 26 éves vádlott a megfélemlítése érdekében felvett a szekrényről egy törött hegyű kést, azt hegyével a sértett irányába tartva forgatta a kezében, majd letette. A sértett megfélemlítésére, ellenállásának megakadályozására használt kés az élet kioltására alkalmas volt.

A vádlottak ezt követően az ágyra lökték a sértettet, a fiatalkorú vádlott és lánytestvére lefogták a sértett kezeit, a 26 éves társuk pedig átkutatta a sértett zsebeit és elvett tőle egy mobiltelefont. A vádlott kivette a telefon akkumulátorát, a kijelzőjét pedig összetörte, hogy a sértett ne tudjon segítséget kérni. A fiatalkorú vádlott a megfélemlített sértettet a szobában tartotta, míg társai – a 21 éves vádlott helyismeretét kihasználva - átkutatták a lakást és az ott talált bőröndbe, hátizsákokba és nylonszatyrokba 59.520 forint értékű ruhaneműket és használati tárgyakat, szerszámokat pakoltak össze, majd távoztak. A tárgyak egy részét a közelben lévő tuják alá rejtették - ezeket a nyomozó hatóság lefoglalta -, a további tárgyak sorsa ismeretlen. A sértett kérte a meg nem térült 52.520 Ft összegű kára megtérítését.

A fiatalkorú vádlott és lánytestvére 2018. december 31-én délután pénzkérés céljából megjelentek a 67 éves sértettnél, a mozgáskorlátozottságát kihasználva engedélye nélkül bementek a házába és pénzt kértek tőle. Miután az ágyon ülő sértett közölte, hogy nincs pénze, a vádlottak mellé ültek és a 21 éves vádlott átölelte a sértettet azzal az ürüggyel, hogy ellenőrzi a ruhaméretét, eközben a bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes sértett ingzsebéből 10.000 forintot tulajdonított el. A sértett kára nem térült meg.

A járási ügyészség a szabadlábon lévő, büntetlen előéletű fiatalkorú vádlottal szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés, míg letartóztatásban lévő társaival szemben fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt. A vádlottak bűnösségéről a Kiskunhalasi Járásbíróság, mint Fiatalkorúak Bírósága fog dönteni.

Élő adás