2020. Május 30. Szombat  Zsanett, Janka

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Nem adta meg az elsőbbséget – meghalt miatta a motoros

A Kecskeméti Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt vádat emelt egy 27 éves kecskeméti férfi ellen, aki 2018. augusztus 22-én egy kecskeméti útkereszteződésben egy autóval közlekedve nem adta meg az elsőbbséget egy gyorshajtó motorosnak, ami miatt a motoros a baleset következtében meghalt.

A 27 éves vádlott 2018. augusztus 22-én reggel Kecskeméten, a Homok utcában vezetett egy személyautót. Nappali, jó látási viszonyok voltak és az aszfaltozott úttest száraz volt. Haladása során a Homok utca és az Izsáki út kereszteződéséhez ért, ahol "Elsőbbségadás kötelező" jelzőtábla volt kihelyezve, ami miatt elsőbbséget kellett volna adnia az útját keresztező Izsáki úton haladóknak.

A jelzőtábla ellenére a vádlott úgy haladt tovább egyenesen az Egyetértés utca irányába, hogy nem adott elsőbbséget a tőle jobbról, az Izsáki úton mintegy 101-106 km/óra sebességgel közlekedő motoros férfinek. Emiatt a vádlott későn fékezett és a motorkerékpár mintegy 91-95 km/óra sebességgel a 24-28 km/h sebességgel közlekedő autó jobb oldalának ütközött. Az autó és a motor kisodródva az Egyetértés utca úttestén álltak meg, a motoros az úttestre esett.

Ha a sértett motorkerékpárral a megengedett legnagyobb, azaz 50 km/h sebességgel közlekedett volna, még vészfékezéssel sem állíthatta volna meg gépjárművét az ütközés helye előtt. A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte azt a közlekedési szabályt, miszerint elsőbbséget kell adni az olyan útról érkező járművel, amelyen az útkereszteződés előtt „Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtábla van, a keresztező útról érkező jármű részére.

A baleset miatt a motoros sértett olyan súlyos sérüléseket szenvedett el, hogy folyamatos kórházi kezelése ellenére 5 nappal később meghalt. Valószínűséggel akkor is meghalt volna, ha nem hajtott volna gyorsabban a megengedettnél.

A szabadlábon védekező, büntetlen előéletű vádlottat a járási ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja, amely bűncselekményt a törvény 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti. A vádlott bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

 

Élő adás