2018. Október 21.   Orsolya

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Tiszafákat loptak a Szentháromság temetőből

Négy darab tiszafát ástak ki és loptak a múlt héten a Szentháromság temetőből, az első világháborús hősi katonák sírjai mellől. Az emlékhely felújítása finisébe érkezett, a fák pótlására azonban most adományokra van szüksége a Főplébániának.

Hegedűs Ágostontól, a kecskeméti Római Katolikus Főplébánia képviselő-testületének tagjától, a világháborús emlékhely felújításának koordinálójától értesültünk a hírről, hogy a múlt héten négy tiszafát loptak el az 57-ből a Szentháromság temetőből, a hősi halottak síremléke mellől.

Ahogy arról korábban már hírt adtunk, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum pályázatán 36 millió 300 ezer forintot nyert a Kecskeméti Római Katolikus Főplébánia az első világháborús emlékhely felújítására. Sok áldozattal, komoly munkával valósulhatott meg a beruházás első üteme, már csak az utolsó simítások maradtak hátra. Azt azonban nem gondolták, hogy tolvajok is hátráltatják majd a munkát.

Finta József plébános is a helyszínen volt, amikor megnéztük az emlékhelyet. – A lopás önmagában is Isten és ember ellen való vétek, de temetőből lopni, az nem csak azt jelenti, hogy az ember elvesz valamit, ami nem az övé – hangsúlyozta az atya. – Jelenti azt is, hogy nem tartja tiszteletben a gyászt, a legmélyebb emberi érzéseket.

Finta atya szerint különösen fájdalmas, ami történt, hiszen a hősi katonák sírja mellől lopták el a tiszafákat. Az elmúlt hónapokban 363 első világháborús hadisír kaphatott új gránit síremléket, és gyönyörűen megújult környezetük is.

Trikolór rózsákat ültettek a világháborús sírok elé, két oldalra egy-egy szomorúakácot, körben pedig 57 tiszafa övezte az emlékhelyet. Ezek közül loptak el most négy darabot. Egy gyönyörű kovácsolt vaskapu is a helyére került, ezen keresztül közelíthetjük majd meg gyalogosan az emlékhelyet.

Hegedűs Ágoston elmondta, hogy a kaput egy híres kecskeméti díszkovács készítette, 19 62-ig a Rávágy téri főbejárat a díszkapujának a része volt. Amikor a lakótelepet el kezdték építeni,kikerült a MÉH-telepre. A piaristák szerencsére megmentették, és darabjaiból állíthatták most össze az új kaput, ami egyelőre még sehová sem vezet. Hamarosan azonban az utcáról is szépen látható lesz majd az emlékhely. Két garázst már lebontottak, a hétvégén újabb három jut erre a sorsra. Ezek egyébként mg a 80-as években kaptak ideiglenes engedélyt. Augusztusig összesen tizenegy fémgarázs tűnik el innen, és parkolókat is kialakítanak az emlékhely látogatói számára.

A múlt héten vették észre, hogy foghíjas lett a tiszafák sora, természetesen rögtön megtették a feljelentést. Térfigyelő kamera is van az emlékhelynél, mivel azonban mintegy 30 méterre, egyelőre nem tudni, mennyire használhatóak a felvételek.

Finta József plébános hírportálunknak elmondta, a tiszafákat ültető cégtől nem kérhetik, hogy pótolják a hiányt, hisz ők teljesítették munkát, ezért a város lakosságától kérnek segítséget.

– A Főplébániára hozhatják be az adományokat, akik szeretnének hozzájárulni a tiszafák megvásárlásához – mondta Finta atya.

Minden támogatásért hálás a Főplébánia, hiszen a pályázaton elnyert összeg csak az eddig megvalósult munkákat fedezte. Ilyen váratlan kiadásokra nem számíthattak.

Azt is megtudtuk, hogy már beadtak a Honvédelmi Minisztériumhoz egy másik pályázatot a középen álló emlékmű felújítására, erről azonban még nem született döntés. A harmadik ütemben pedig a második világháborús sírokat, tömegsírokat szeretnék rendbe tenni, szintén pályázati forrásból a jövőre 280 éves Szentháromság temetőben.

Élő adás