2018. November 19. Hétfő  Erzsébet

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Vádat emeltek a tolvaj ellen, aki ellopta a Bartók-szobrot

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség lopás bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emelt egy 26 éves kecskeméti férfi és két fiatalkorú bűntársa ellen. A férfi tavaly szeptember 7-én a Kodály Intézet parkjából ellopta a 3 millió forint értékű, Bartók Bélát ábrázoló szobrot, valamint bűntársaival más lopásokat is elkövetett.

A vád szerint a 26 éves férfi 2017. szeptember 7-én Kecskeméten, a Kéttemplom közben a Kodály Intézet parkjában lévő, „Csak tiszta forrásból” nevű szoborkompozícióhoz ment és elhatározta, hogy ellopja innen a Bartók Bélát ábrázoló szobrot.

Ennek érdekében a vádlott a szobrot a talapzatáról lefeszítette, majd az eltulajdonított szoborral távozott a helyszínről. A kulturális javak körébe tartozó műtárgy tulajdonosa Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, értéke 3 millió forint. Az ellopott szobor további sorsa ismeretlen, azt a nyomozás során nem sikerült felkutatni. A sértett önkormányzat kérte a lopással okozott kár megtérítését.

A 26 éves vádlott két fiatalkorú kecskeméti férfivel együtt 2017 augusztusa és novembere között további hat lopást is elkövetett Kecskeméten, ennek során tűzhelyet, kerékpárokat, robogót, kutyaházat és egyéb tárgyakat loptak, illetve kíséreltek meg ellopni.

Az ellopott, illetve veszélyeztetett tárgyak összértéke mintegy 427.000 forint volt. A hat lopás közül hármat egyedül, kettőt az egyik fiatalkorúval, míg egyet a másik bűntárssal közösen követett el a vádlott, aki a Bartók-szobrot is ellopta. 

A férfi előzetes letartóztatásban várja a tárgyalást, őt az ügyészség 4 rendbeli, üzletszerűen elkövetett lopás bűntettével és 3 rendbeli, üzletszerű lopás vétségével vádolja. A hét lopás közül hármat dolog elleni erőszakkal követett el. A szabadlábon védekező fiatalkorú vádlottak közül az egyik fiút 2 rendbeli, üzletszerűen elkövetett lopás bűntettével, míg a másik fiatalkorút 1 rendbeli lopás vétségével vádolja az ügyészség. A vádlottak bűnössége kérdésében a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Ahogy azt korábban megírtuk, Bartók után tavaly decemberben a Kodály-szobor is eltűnt. Ezt azonban a Kecskeméti Vadaskertben megtalálták.

Élő adás