2020. Május 29. Péntek  Magdolna

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Virágtolvajok garázdálkodnak a belvárosban - Videóval

Sorozatosan fosztogatják a belváros virágos kertjeit ismeretlen tolvajok. Az elkövetők idén annyira felbátorodtak, hogy már a forgalmasabb utcák kertjeiből is rendszeresen lopnak, ráadásul a kiültetett tuják sincsenek biztonságban.

Mészárosné Edit, a Damijanich utcai társasházak közös képviselője mutatta meg a KTV stábjának ma reggel az egyik kiskertet, ahol a lopás történt. Mint kiderült, a kisebb virágok mellett egészen nagy méretű növényeket is lopnak a házak előtti kertekből. A tolvajok rendszeresen fosztogatják a belváros kertjeit. Gór Istvánné, Katalin a lelkes kertészkedők egyik szószólója egyszer kis híján le is fülelte a tolvajokat.

- Jött egy magas fiatalember karján egy fekete zsákkal, mellette egy pici, aki futott mellette. A magas mutogatott a virágokra, mintha megrendelte volna őket - mesélte Katalin. 

Katalinnak meggyőződése, hogy szándékos és szervezett tolvajlásokról van szó. Mint elmondta, a tolvajok nem csak anyagi kárt okoznak. Az erkölcsi kár is komoly. Az itt lakók ugyanis szívvel-lélekkel ápolják a kertet. Végtelen szomorúak, hogy megfosztják őket ettől az örömtől.

A sorozatos lopások nem csak a Damjanich utca kertészeit zavarják. A Batthyány utca társas házaihoz tartozó kertekben is fosztogattak a virágtolvajok. Az itt lakók, látva a jó példát, szintén úgy döntöttek csinos kis kertekkel díszítik a ház előtti tereket. 

- Itt csak gyom volt, ezért beültettük, de pár hét után eltűntek a virágok - mutatja Katonáné Stuth Jolán. - Volt, hogy tízet is elvittek itt a ház előtt. Már nem is merünk ültetni.

A jó példa ragadós, de a kertészek lelkesedését könnyen letörik a tolvajok és rongálók. A sorozatos esetek híre eljutott a körzet képviselőjéhez is.  

Szeberényi Gyula Tamás, alpolgármestert telefonon kerestük meg a lopásokkal kapcsolatban. 

- Kezdetektől fogva támogattam a kertek építését, egyáltalán a környezetünk szebbé tételét, hiszen ez nem csak az önkormányzat feladata, hanem a lakóké is. Nekünk önkormányzati képviselőknek az a feladatunk, hogy segítsük ezeket az embereket. Mellettük állunk ebben a problémában is. Segítünk pótolni a virágokat. A közös képviselőkkel felveszem a kapcsolatot, és megvásároljuk azokat a virágokat,amiket elloptak, és még szebb lesz ez a kert mint volt - ígérte Szeberényi Gyula Tamás.

Bár nem könnyű a tolvajokat nyakon csípni, a helyszíni bizonyítékok, a szemtanúk és a közelben található térfigyelő kamerák együtt meghozhatják a sikert. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester hangsúlyozta, hogy az illetékes hatóságok a közelben található kamerák felvételeit is megvizsgálják majd. 

Addig is amíg a nyomozás tart, az élet nem áll meg, a kertészkedők pedig már ma megkapták az ígért segítséget.

Kecskemét percről percre

Élő adás