2020. November 30. Hétfő  András, Andor

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Fotográfok és performansz a kiállítás-közepi tárlatvezetésen

Szombaton délután a Minyó Midisszázs nevű eseményen pótolták Minyó Szert Károly elmaradt kiállításmegnyitóját a Magyar Fotográfiai Múzeumban.

A Berlint és Bécset is megjárt fotográfok egy bővített, tágabban értelmezett gyűjteménye kapott helyet a Fény-Forma-Fotogram című kiállításon.

A koronavírus miatt meghiúsult megnyitó helyett, kiállítás-közepi midisszázson olvasta fel gondosan megkomponált megnyitó beszédét Tillmann Ármin, melynek teljes szövege elolvasható ITT.

A bemutatást követően Minyó Szert Károly fotó-performansza következett.

A művész 1991-től kezdve alkalmaz kiállításmegnyitóin a közönség jelenlétében végrehajtott fotográfiai akciókat, performanszokat, esetenként fénykerékpározást. A különleges művészi megmozdulásokkal az alkotó a fotografikus képkészítés pillanatnyiságába és véletlenszerűségébe vonja be a nézőket.

Minyó Szert Károly egyedi látásmóddal és különleges megközelítésmóddal készült, a figurálistól eltávolodott, Bauhaushoz hasonló geometrikus alapformákat használó, absztrakt műveihez a már-már feledésbe merülő, analóg technikákat alkalmazza – a hagyományostól eltérő folyamatmódokkal. 

Ezalkalommal a Fényérzékeny történet nevű mű gondosan előkészített, többszörösen rétegzett alapja változott át a nézők előtt, – az illékony fényemulziós technikáknak köszönhetően – félkész állapotból közel kész állapotba.

Ezt követően a Kriskó János által vezetett beszélgetés kalauzolta végig a jelenlévőket a szerző életútján, s magán a tárlaton.

A Midisszázson született alkotással kiegészült Fény-Forma-Fotogram című kiállítás 2020. augusztus 23-ig vasárnap és hétfő kivételével naponta 12 - 17 óráig tekinthető meg, ingyenesen.

Magyar Fotográfiai Múzeum: 6000 Kecskemét, Katona József tér 12.

Kapcsolódó cikkünk:

https://hiros.hu/kultura/analog-performansz-a-fotomuzeumban

Élő adás