2021. November 30. Kedd  András, Andor

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Kecskemét kiválóságai I. - Lakatos Pál Sándor szobrászművész - Videóval

Az idei Kecskemét Város Napján is díjazták Kecskemét kiválóságait. Sorozatunk első részében Lakatos Pál Sándor, Munkácsy Mihály-díjas kecskeméti szobrászművészt mutatjuk be, aki a Bozsó János-díjat vehette át. Tudta, hogy az ő nevéhez fűződnek a Naprendszerszobrok, melyeknek köszönhetően - egyedülálló módon - városunkban található meg a Naprendszer méret-, és távolságarányos modellje, köztéri szobrok formájában?

"Szobrász, aki bronzzal dolgozik, tanár, aki diákokat tanít." Így ismerik, mondja a Bozsó János-díjjal jutalmazott szobrászművész, Lakatos Pál Sándor. Kecskemét kiválósága örök kísérletezőnek tartja magát, aki számára a bronzzal való munkálkodás ma is egy izgalmas játék.

"Akkor válik esetleg szobrásszá az ember negyven év után, ha azt a negyven évet keményen átdolgozza" - hangsúlyozza a beszélgetésben, amiből kiderül, már 11-12 éves korában pontosan tudta, hogy szobrász akar lenni. Mindig szeretett rajzolni, bütykölni, farigcsálni, míg Szatmárnémetiben találkozott egy olyan tanárral, aki rajzaiban meglátta a szobrászi látásmódot. Amiben ő már akkor is teljesen biztos volt:

"Jól tudtam, nem grafikával, nem festészettel akarok foglalkozni, mozdonyvezető se akarok lenni, vadakat terelő juhász se, én szobrász akarok lenni."

 

Élő adás