2022. Augusztus 15. Hétfő  Mária

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Cyclocross Magyar Kupa Ballószög - Hajagos István ismét a dobogó tetején

221 versenyző vett részt a Cyclocross Magyar Kupa 3. fordulóján, melyet – első alkalommal - Ballószögön rendezett meg az MKB Cycling Team. A kecskeméti alapítású csapat által szervezett verseny mára nemzetközivé vált, de a helyi csapatok és a hobbi bringások is egyre jobban várják ezt a megmérettetést. Olyannyira, hogy a kecskeméti Hajagos Istvánnak még az aranyat is sikerült megcsípni.  

Vasárnap rendezték a Cyclocross Magyar Kupa sorozat harmadik fordulóját. Bár Ballószög először mutatkozott be házigazdaként, minden gördülékenyen zajlott. Köszönhető ez a szervező MKB Cycling Team tapasztalatának, akik 2013 óta rendeznek cyclocross versenyeket, és a településnek, mely elkötelezett támogatója a sportnak.

Somogyi Lajos, Ballószög polgármestere elmondta, régóta dolgoznak együtt különböző versenyeken Sáfár Tamással, az MKB Cycling Team sportigazgatójával. Ilyen volt a Nyakvágó szupersprintje az Aranykor felé, ahonnan a Kecskemét650 és Kecskemét651 kerékpártúra indult, de volt már itt Winter Kúp kupa forduló is, szakadó esőben, de a Tour de Hongrie országúti versenyek áthaladása a településen is közös, jól összeszokott munkálkodásuknak köszönhető.

Már tavaly is tervezték, hogy a Cyclocross Magyar Kupa egyik fordulóját Ballószögön rendezik, azonban a koronavírus-járvány megakadályozta. De 2021-ben végre sor kerülhetett arra, hogy Ballószög is felkerüljön az országos cyclocross térképre.

A vasárnap első alkalommal megrendezett verseny pedig megmutatta, kiváló helyszínt sikerült találni ennek a rendkívül kemény, izgalmas, és látványos sportnak, ahol nagy jelentősége van a pálya kialakításának.

- Egy picit szkeptikus voltam a versennyel kapcsolatban, de úgy gondolom, sikerült egy olyan emlékezetes pályát kialakítani a szánkózódomb, a kondipark, a sportpálya és sok homokos sík rész bevonásával, ami azért feladta a leckét a hegyvidékről érkezett versenyzőknek is. Szerencsére az időjárás is mellettünk volt, így a szurkolók is nagyon élvezték a futamokat – mondta Somogyi Lajos, Ballószög polgármestere. Kiemelte: a település mindig pozitívan áll a versenyekhez, hisznek abban, hogy a tömegsport-bázis kiszélesítésével az egészségmegőrzés és a rekreáció egy település életének nagyon fontos része kell legyen.

A pálya nem csak a házigazda, hanem a versenyzők szerint is izgalmas lett. Erről beszélt Málnási József Attila is, aki Marosvásárhelyről érkezett. A nagyváradi Carcover Racing Team kerékpárosa pedig igen tapasztalt e téren, ugyanis országos bajnok U17, U19, U23, valamint Elit kategóriában is, a cyclocross szakágban.

https://hiros.hu/cyclocross-magyar-kupa-balloszog

- Egy elég érdekes pálya volt. Nem annyira gyors, de technikás részekkel tarkított. Mivel és sokat montizom is, nekem ez a pálya nagyon bejött. Sok montis rész volt, meredekebb dombokkal, több éles kanyarral. Nem dominált a sebesség, ez pedig nem igazán segíti az országútisokat – mondta a pályáról a székely bringás, aki szinte végig a második helyen tekert, de 300 méterrel a vége előtt elváltotta magát, így Rózsa Balázs elé került, majd az Epronex országútis kiválósága meglépett a sík zárószakaszon.  

Az MKB Cyling Team versenyzői nem sokat pihentek a hosszúra nyúlt országúti szezon után, máris belevetették magukat a Cyclocross Magyar Kupa sorozatba. A ballószögi versenyen az utánpótlás sorból Fűzfa Ambrus szerepelt, aki Elit kategóriában a 4. helyet szerezte meg, a kategória másik kecskeméti indulója, Gohér Mihály pedig az előkelő 7. helyen ért célba az igen kemény mezőnyben. U19-ben egy indulója volt a csapatnak, Radics Milán az 5. helyen végzett.

Ki kell emelni a legfiatalabb és legidősebb kecskeméti bringás eredményeket is:

Mirkóczki Áron a 3., Mirkóczki Máté pedig a 4. helyet szerezte meg U7/9-ben, nagypapájuk, a 65 éves Hajagos István pedig aranyérmet szerzett a Master 4 kategóriában.

Abszolút férfi kategóriában Hajas Tibor (Hírös ESC) 18., Szekeres Péter (Hírös ESC) pedig a 26. helyet szerezte meg, Gulyás Gábor 36., Nagy Tamás (MKB Cycling Team) pedig a 39. helyen ért célba.

Hobbi kategóriában a helyiek közül Szabó Endre bronzérmet szerzett, de nagy küzdelem zajlott Mirkóczki Péter és Kardos László között is, akik közül Péter került ki győztesen. De nagyon odatette magát a rettenetesen felszántott pályán Ujváry András és Böröczki István is, aki kemény versenyzésükkel, hatalmas küzdeni akarásukkal méltán érdemelték ki a közönség biztatását és tapsát.

 

Élő adás