2019. November 18. Hétfő  Jenő

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Winterkúp 2.1 - Elborult bringások tükörjégen és havon - Videóval

Vasárnap rendezték meg a Velorookm Kerékpárbolt szervezésében a Winter Kúp téli terepkerékpár-verseny második évadának első fordulóját. Igazából semmi nem volt, ami ne illene egy hideg téli naphoz. A hőmérséklet nulla fok alatt, az aszfalton tükörjég, a földúton fagyott hókása, megmerevedett bordák és keréknyomok, valamint a szánkózók és autósok által simára taposott alattomosan megfagyott csíkok. Ja, de mégis akadt valami, ami sokak számára nem egy hideg téli naphoz illeszkedő dolog: több mint húsz, terepgumival, maszkkal, kesztyűvel és kamáslival felszerelt, elszánt kerékpáros.

Ők voltak azok, akik vállalkoztak arra, hogy a meleg szobában terpeszkedő, kényelmes fotel helyett nyeregbe pattannak, és teljesítik Kecskemét eddigi legextrémebb kerékpáros kihívását. Két nyolc kilométeres kör Hetényegyháza mögött, több látványossággal vegyítve: a Hetény Nemzetség Árpád-kori templomroma, a Móricz fa (hűlt helye), és számtalan míves kerékpáros akrobata mutatvány, mint esés, csúszás, repülés, kipörgős lábbal való felpattanás és nyeregben maradás.

Már a főutcáról a rajtvonalhoz kijutás sem volt zökkenőmentes. Annak ellenére, hogy a világ nem látott még ennyire lassú lassúrajtot, a közel két kilométeres, rendkívül jeges szakaszon nem nagyon akadt, aki ne csókolta volna meg az anyaföldet. Már ekkor sejteni lehetett, mi vár ezekre a népekre, akiknek nincsen ki a négy kerekük, de ami a Nyíri erdő sarkán kezdődő menet után várta őket, azért az mindenkit meglepett.

Jég, jég, fagyos keréknyom, jeges kanyar, jeges kanyar, letaposott hóval borított egyenes, havas szántó szűz hóval, kapaszkodás, ereszkedés, jég, fagyos keréknyom, jeges kanyar, jeges kanyar, jég letaposott hóval borított egyenes… Ilyesmi. És eközben eszement mennyiségű piruett! Mert ha egyszer az az első kerék elindult, na, azt senki nem fogta meg! És akkor mát csak arra kellett koncentrálni, hogy minél mutatványosabb, biztonságosabb, fájdalommentesebb legyen az esés. No meg minél gyorsabb legyen a perec utáni felpattanás, hiszen eközben közelített a kritikus tömeg.

A legtöbb előzés ezáltal akkor történt, amikor valaki épp bemutatta a kötelező elemet, a látványesést. Játszópajtása ilyenkor vigyorogva húzott el mellette, hogy aztán ötven méter múlva maga is látványosat essen, esélyt adva a mögötte érkező hadnak, melynek tagjai még néhány méteren keresztül széles szájjal tepertek tovább, hogy aztán maguk is havat söpörjenek magukról, kulacsot, computert, keressenek a hóban, láncot, kereket tegyenek a helyére, és üldözőbe vegyék azokat, akiket száz-kétszáz méterrel azelőtt lehagytak.

Valami ilyesmi volt a Winter Kúp 2.1, mely igazából a meleg gyülekezőhelyen vált viccessé. Mert, valljuk be, amikor az ember ötödször, tizedszer repül, csúszik, zuhan, ütődik, akad be, szedi össze magát és a bringáját a hóból, akkor azért ott nem röhögcsél. Na, de utána, már annál inkább!

És ül a melegben, szürcsöli italát, meghallgatja, ki hogy látta az ő esését, elmeséli, ő hogy látta a másikét és élte meg a sajátját, aztán tapsol a díjátadón, és úgy búcsúzik el a többiektől, hogy januárban, a második kezelésen mindenképp találkoznak.

Fotók: Minkó Zsolt

Élő adás