2020. Május 30. Szombat  Zsanett, Janka

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

„Ez egy kiváló próbatétel volt számomra” – Interjú a Kínából hazatérő Szrnka Leventével

Szrnka Levente, a Kecskeméti TE Kézilabda Szakosztályának játékosa idén nyáron a kínai Szuperliga tagjaként próbálhatta ki magát, mint idegenlégiós. Levente negyvenhárom napot töltött a kézilabda terén még feltörekvőnek számító országban, legnagyobb élményeit, sikereit pedig velünk is megosztotta.

Honnan jött a lehetőség, hogy a kínai szuperliga tagja lehess?
A KTE-Piroska Szörp szakmai igazgatója, Apró Ferenc által szereztem tudomást a lehetőségről, őt pedig a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata tájékoztatta a kölcsönszerződésről.

Hogyan zajlott kint töltött időszak? Miből állt egy napod?
Az első két hét az alapozási és felkészülési időszak volt, a csapattársakkal való ismerkedés, illetve a taktikai formációk gyakorlása. Hétfőtől szombatig napi két edzésen vettem részt, az utolsó négy hét pedig már a mérkőzésekről szólt, minden hétvégére jutott legalább három meccs.

Miben más a kínai kézilabda, mint mondjuk az európai?
A kínai kézilabda sokban eltér az európai szokásoktól. Észrevehető lemaradás van náluk, ugyanakkor becsületesen zárkóznak az európai szinthez. Játékuk inkább az 1-1 elleni akciókon alapul, amit jól is csinálnak, viszont a 2-2-es és a 3-3-as kapcsolatok még hiányoznak a játékukból.

Hamar be tudtál illeszkedni a csapatba?
Szerencsére a kínai kultúra alapvetően barátságos és vendégszerető, így a beilleszkedéssel nem volt problémám.

Más kultúra, más szokások - mi jelentette a legnagyobb kihívást?
A legnagyobb akadály számomra az étkezés volt. Nem igazán találtam olyan ételt, amit jóízűen tudtam volna elfogyasztani. Bármennyire is sok ember szereti a kínai konyhát, az Európában kapható kínai ételek nem ugyanazok, mint amit kint lehet enni.

Milyen változásokat, fejlődéseket tapasztalsz magaddal és a kézilabdával kapcsolatban?
Rendkívül tanulságos volt számomra a kínai játékosok kitartása. Bármennyire is fáradtak voltak, vagy fájt valamelyik testrészük, ők akkor is mentek előre és hajtottak. Ezt a mentalitást szeretném teljes mértékben magamévá tenni. A kézilabdával kapcsolatban úgy érzem sokkal türelmesebb és elfogadóbb játékos lettem.

Mire vagy a legbüszkébb?
A kínai Szuper Ligában a csapatommal a dobogó második fokára állhattunk, ami hatalmas büszkeséggel tölt el, mivel az első helyen a kínai válogatott végzett, akik ellen valljuk be egyik csapatnak sem volt sok esélye. Bátran ki merem jelenteni, hogy Kína legjobb klub csapatában játszhattam.

Milyen érzés újra itthon lenni, milyen terveid vannak a jövőre nézve?
A világ egyik legjobb érzése újra itthon lenni hazai környezetben. Ugyanakkor ez egy kiváló próbatétel volt számomra, hogy mégis mennyire vagyok képes.
A jövőben a saját csapatommal mindenféleképpen szeretnék a hazai Nb1/B bajnokság dobogójának valamelyik fokára felállni. Természetesen az első hely lenne az igazi, de keményen dolgozunk az alapozási időszakban és minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni. Egyéni célom, hogy az egyik magyar NB1-ben szereplő csapat tagja lehessek, de addig még sok-sok munka áll előttem.

Élő adás