2020. Február 25. Kedd  Géza

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

„Minden a gyerektől indul” – nevel, rendre tanít és közösséget ad sport

Kecskemét mellett az idei évtől Kaposváron is dolgozik Ivkovic Stojan. A magyar férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya, a Mercedes Kosárlabda Akadémia nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője, januártól pedig Kaposvár sporttanácsadója. Ivkovic Stojan bár sokat foglalkozik profi kosárlabdával, szerinte mégis az a legfontosabb, hogy sok gyerek sportoljon, mivel a sport testben és lélekben is egészséges gyerekeket nevel.

- A közelmúltban fejezte be a vb-selejtezők sorát a Magyar Kosárlabda-válogatott és nem sok hiányzott, hogy kijussanak a vb-re. Min múlott a siker?

- Ez a vb-selejtező számunkra és az egész ország számára egy sikersztori volt. Nyolc éve vettem át a válogatottat, ahhoz képest óriási a fejlődés. Bekerültünk Európa legjobb 16 csapata közé. A fő cél az volt, hogy a legjobb 12 között legyünk, ami azt jelentette volna, hogy részt vehetünk a Világbajnokságon. A válogató meccsek legnagyobb sikere, hogy mind telt ház előtt zajlott. Nyolc évvel ezelőtt még utánpótlás csapatokat kellett vinnünk a csarnokba, hogy legyen valaki. Idén Debrecenben, Szombathelyen és Budapesten már két héttel a meccs előtt sem lehetett jegyet kapni. Ez már önmagában komoly elismerés a magyar kosárlabdának, és erre nagyon büszke vagyok.

- A vb-selejtezők sorát hatalmas bravúrral zárták, hazai pályán fényes győzelmet arattak a horvátok ellen. Hogyan sikerült összeszedni a csapatot az olaszországi vereség után?

- Tudni kell, hogy nálunk a kiválasztás elég furcsa folyamat. Nem biztos, hogy a legjobb, sztár játékosok bekerülnek a válogatottba, az fontosabb, hogy fejben erős legyen a játékos, jó ember legyen és elfogadja a hierarchikus rendet. Az olasz meccs az elmúlt nyolc év legrosszabb meccse volt. Ezek után már tudtam, hogy a horvát meccs viszont olyan lesz, hogy kimennek a srácok a pályára és bebizonyítják, hogy mit tudnak. Engem úgy tanítottak, hogy annyira vagy jó, amennyire az utolsó meccsen jó voltál.

- 2021-ben akár az Eb szervezésében, lebonyolításában is részt vehet Magyarország, így akár hazai pályán is játszhat majd a válogatott csoportmeccseket. Mit jelenthet ez a magyar válogatott számára?

- 2017-ben húsz év után lehettünk újra Európa-bajnokságon, méghozzá Kolozsváron. Én nem voltam boldog, hogy oda megyünk, de kiderült, hogy nem rám kell hallgatni, a Magyar Kosárlabda Szövetség jó döntést hozott. Csodálatos élmény volt, hogy 48 év után sikerült nyerni, először a csehek ellen, utána pedig a románok ellen. Fantasztikus volt azon a helyszínen átélni, milyen szeretet van a magyar emberek szívében. 8000 ember maradt ott a meccs után, elkezdték kihúzni a zászlót és énekelni a himnuszt. Nekünk és azoknak, akik ott voltak, hatalmas tapasztalat volt, hogy milyen érzés elérni valami fontosat az országért. Az előző Eb-n és a vb-selejtezőkön kiharcoltuk, hogy benne legyünk a nagyok között. Ha 2021-ben lesz Magyarországon Európa-bajnokság, az nekem nagyon szép búcsú lesz, ugyanis én addig vezetem a válogatottat.

Szerintem tíz év így is nagyon sok idő a szövetségi kapitányi poszton. Ha túlmegyünk a selejtezőkön és ott leszünk az Eb-n, én nagyon boldogok leszek. Ha nem sikerül, akkor szomorú leszek, de ugyanúgy búcsú lesz.

- 2021-ig azért van még idő. Hogyan telnek most a napjai? Milyen feladatokat vállal? Kaposváron milyen munkát lát el? Hiszen felröppent a hír, hogy ott is dolgozik.

- Kecskeméten élünk, a Mercedes Kosárlabda Akadémiának a nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője vagyok, és néha gyerekeknek is tartok edzést. Most az U16 csapat edzője voltam, vittem őket játszani Hódmezővásárhelyre. Kecskeméten nyilvánvalóan a felnőtt csoportban is akadnak feladatok, amelyek nem szakmaiak, azokban segítek. Idén január 1-jén érkezett egy kaposvári megkeresés, hogy legyek az ottani sport szakmai tanácsadója. Négy évig játszottam Kaposváron, ott született Milán fiunk is. Négy év alatt szerintem 5-6 döntőt játszottunk, pár bajnoki címet és kupagyőzelmet is szereztünk. A kapcsolat nagyon erős maradt, így elvállaltam a felkérést. Egy kicsit ingáznom kell, hiszen hetente egy napot ott töltök. Azt azonban megbeszéltük, hogy továbbra is Kecskeméten fogunk élni, mert a feleségem itt dolgozik, ő semmi áron nem akarja feladni a Junior Sport Kft. vezetését.

- A válogatottal hogyan folytatódik a munka?

- Augusztusban lesz egy három hetes ciklus, addig a FIBA meg fogja hozni a döntést, hogy hol lesznek Eb-meccsek, és attól függ a folytatás. Az a fontos, hogy most van egy nagyon erős keretünk. Szeretném, hogy mindenki akarjon jönni, aki oda való. A kiválasztás nálam úgy megy, hogy aki hazudott, azt nem fogjuk hívni. Vannak gyerekek, akiket behülyítenek Amerikával, vagy hívják ide-oda és elvileg nem érnek rá a magyar válogatottban játszani. Én úgy látom, hogy a válogatottban is rend kell, hogy legyen, ez a legfőbb szabály. Lehetnek fiatalok is a keretben, fő, hogy lehessen velük dolgozni.

- Kicsit a kecskeméti sportéletre kanyarodjunk még vissza. Hogyan látja az itteni helyzetet, akár a kosárlabdát, akár a kecskeméti sportot?

- Tíz évvel ezelőtt jöttem Kecskemétre. Mint szakember, 1992 óta vagyok Magyarországon, de olyan kaotikus állapotokkal még nem találkoztam, mint amilyen itt fogadott.

Én úgy látom, hogy azóta a kecskeméti sport erősebb lett és kitisztult. A város támogatja az utánpótlást és a fiatalokat, a profi sport pedig magánkézben van, és mindenki addig nyújtózkodik, ameddig a takarója ér.

Azzal van a baj, ha valaki többet akar mutatni, mint amennyit tud. Ha megnézzük a kosárlabdacsapatot, akkor tudjuk, hogy körülbelül a tizedik helyen vagyunk, ennyi pénzünk van, és érdekes módon mindig több ember van a csarnokban. A profi sport is fejlődik, gratulálunk a röplabdásoknak a kupagyőzelemhez, ez gyönyörű eredmény. Többi sportág a B ligában, ezek is szépen szerepelnek.

- Az utánpótlás sportról beszéljünk még, hiszen többszáz gyerek sportol a Mercedes Kosárlabda Akadémián.

- A feleségemet, Béres Tímeát már több város megkereste, hogy át szeretnék venni a kecskeméti mintát. Sok helyen ugyanis elég kaotikus az utánpótlás sport, nem átlátható, hogy ki-kinek a főnöke. A kecskeméti önkormányzat egy kitűnő modellt valósított meg, világos, átlátható, mindenki tudja, hol van a helye a rendszerben. A TAO-n keresztül pedig másfél-két milliárd nagyságrendű beruházás érkezett, ami szerintem rengeteg. Korábban mindenki csak könyörgött az önkormányzatnak, hogy adjanak a pénzt. Ezzel szemben most azt látjuk, hogy az utánpótlás sport biztos anyagi háttérrel rendelkezik, a fiatalok pedig komoly tőkét tudnak visszatermelni a város számára.

- Közülük Ön szerint hányan lesznek profi sportolók?

- Az én filozófiám szerint nem ez a fontos. Nekem az a lényeg, hogy legyen egészséges a gyerek, minél kevesebbet legyen az utcán, minél többet legyen közösségben, és tanuljon meg rendben, hierarchiában élni. Ha a gyereket jó élmény éri az edzéseken, akkor lehet ő később buszsofőr vagy igazgató, kötődni fog ehhez a sportághoz, és vissza fog jönni a csarnokba, sőt a gyerekét is elhozza. Minden a gyerektől indul, a gyerek a legfontosabb. Ha van sport, akkor az fékezi a rossz dolgokat a világban, és ha az utánpótlássportot jól csináljuk, az viszi előre az egész sportágat, sőt a város életére is pozitív hatása van.

Kozák Polett

Élő adás