2020. Február 23.   Alfréd

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

A Kecskeméti Kosárlabda Akadémia szakmai tervei

Az elmúlt évek sportfejlesztési programjainak és a nemzeti akadémiai minősítés elérésének köszönhetően új alapokra került a kosárlabda utánpótlás-nevelés, megújuló létesítmények, fejlődő szakmai feltételek és körülmények között folyhat a fiatalok képzése – mondta Ivkovicné Béres Tímea, a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémiát és a Kecskeméti Sportiskolát működtető Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki az akadémia jelenlegi helyzetéről és a fejlesztési tervekről adott tájékoztatást.

Hangsúlyozta, hogy ragaszkodnak a kezdetekkor meghatározott küldetésükhöz, vagyis elsőként kiemelten fontos a sportág népszerűsítése, az egészséges életmódra nevelés, másodikként a versenysport részére játékosok nevelése, akik a felnőtt bajnokságban és a válogatottban is megállják a helyüket. Harmadikként a város sportlétesítményeinek fejlesztése, azért, hogy a mindennapi sportolás mindenki számára megfelelő körülmények között történhessen, és ne csak a sportolók, hanem minél több kecskeméti fiatal lehessen a haszonélvezője.

A kosárlabda akadémia a 2019– 2020. évi szezont 455 igazolt játékossal és 38 versenyző csapattal kezdte meg. Az iskolai előkészítő és családi programokkal együtt több mint 600 gyermek sportol az akadémia keretein belül.

Az akadémián 40 szakember tevékenykedik. Erőnléti edzőket, illetve gyógytornász szakembert és sportpszichológust is alkalmaznak fejlesztő és prevenciós szempontból. Kiaknázzák a tudományos felmérések lehetőségét a Testnevelési Egyetem diagnosztikai programjával együttműködve a kiemelt tehetségek esetében.

Nagy hangsúlyt fektetnek a nemzetközi kapcsolatok építésére. Az akadémia együttműködést kötött a Yubac Camp 25 éves múltra visszatekintő nemzetközileg is elismert nyári táborral. Rendszeresen 40-50 tehetséges fiatal vesz részt a képzésen. A szerb-horvát kosárlabdázás sikerére építve dolgoznak együtt a Partizan Beograd és a Cibona Zagreb kosárlabdaklubokkal és emellett külföldi szakembereket is alkalmaznak.

Az infrastruktúra-fejlesztés keretében hat iskolai tornaterem felújítása, kültéri sportpark építése, valamint a régi fedett uszoda épületének és környezetének teljes átalakítása készült el. A következő két év legnagyobb fejlesztése a Bányai Júlia Gimnázium sportcsarnokának megépítése, amely eredeti küldetésüknek megfelelően a város tanulóinak és sportolóinak sportolási körülményeit javíthatja a jövőben.

Az akadémián a 2020 év legfontosabb célja: a létszámok és a minőségi kapacitás egyensúlyban tartása, minőségi körülmények biztosítása, az antropometriai vizsgálatokkal a kiválasztás erősítése, a fizikai képzés fejlesztése, az egységes szakmai munka támogatása, a kettős edzői modell felépítése az U14–18 korosztályos csapatoknál, a kiemelt tehetségek egyéni képzése, fejlesztése.

Célként határozták meg a nemzetközi kapcsolatok által a nemzetközi megmérettetés lehetőségeinek szélesítését, az U14–18 csapatok kiemelt bajnokságban szereplését. Minél több válogatott kerettagság elérését, minél több játékos szerepeltetését és feladását a felnőtt csapatokba.

– Céljaink és a gyerekek álmainak megvalósításában nagy jelentőséggel bír az, hogy Kecskemét önkormányzata kiemelt területként kezeli a sportutánpótlás- nevelést, illetve a KTE és a KKC felnőtt csapatai szakmai partnerei az akadémiának. Természetesen nagyon hálásak vagyunk a sportfejlesztési pályázataink támogatóinak és a névadó szponzoroknak egyaránt, hiszen egy igazi sportközösség épült – tette hozzá végezetül az akadémia vezetője.

Külföldön is szerepelnek
Zágrábban a XVII. Karácsony Kupán szerepelt a Kecskeméti Kosárlabda Akadémia U14-es fiú csapata. 16 csapat, a vendéglátó horvátok mellett magyar, szerb, német és izraeli gárda is résztvevője voltak a rangos kupának. Az akadémia fiataljai minden dicséretet megérdemelnek, mert horvát, szerb, izraeli és német sztárcsapatok fiataljai ellen játszottak és végül a középmezőnyben végeztek.

A csapat tagjai: Kertli Ádám, Kovács Álmos, Mészáros Botond, Varga Csanád, Szabó Milán, Papp Barnabás, Gergő János, Szemerédi Levente, Fellegi Regő, Rajnoha Róbert Árpád, Veliczky Zalán, Csillag Zsombor Áron, Ledeczi Nándor, Nagy Levéd Sámuel, Borka Balázs Bence. Edzők: ifj. Kégel Tamás és Hegedűs Gergely.

Élő adás