2021. November 30. Kedd  András, Andor

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

35 éves születésnapját ünnepli a Ciróka

Közönségével és vendégelőadókkal együtt ünnepli hivatalossá válásának 35. évfordulóját a Ciróka Bábszínház. Ez idő alatt számtalan emlékezetes előadásuk született, 73 külföldi helyszínre is elvitték ezeket, és 46 szakmai díjjal ismerték el a társulat munkáját. Ami azonban még a szakmai sikereknél is fontosabb: a város különleges kulturális műhelyévé vált az intézmény. Nem csak a gyerekek szívét hódította meg, ma már minden korosztály otthon van a Cirókában. Kiszely Ágnessel, a bábszínház igazgatójával a jeles évforduló kapcsán beszélgettünk.

– Melyek voltak az elmúlt 35 év történetének legfontosabb mérföldkövei?

– Nagy változásokon ment keresztül a színház ez idő alatt. Míg a hivatalossá válás első évtizede a társulatépítésről, az útkeresésről szólt, addig az azt követő két évtized az intézményes forma kialakításáról, a városi bábszínház alapjainak megteremtéséről, a professzionális működés feltételeinek biztosításáról. Ha visszatekintek a mögöttem álló 23 évre, pontosan látom a mérföldköveket az úton. Az első fontos lépés 2000-ben volt, amikor elindítottuk a vasárnapi előadásokhoz kapcsolódó, évről-évre megújuló Mesébelépő játékot, amely máig népszerű a családok körében. A városi bábszínházzá válás következő mérföldköve 2004, ekkor vette kezdetét Pestiek a Budai utczában című felnőtt sorozatunk. 2007 óta játszunk babaelőadásokat, amellyel első színházi élményre invitáljuk a 4 éven aluliakat. Újabb mérföldkő volt, amikor 2012-ben Tabutémák a színpadon címmel ifjúsági sorozatot állítottunk össze. Drámapedagógiai foglalkozásokkal egybekötött vendégelőadásokat mutattunk be olyan tabunak számító témákról, mint például a tanár-diák konfliktus, a fajgyűlölet, a fiatalkori bűnözés vagy a drogfüggőség. Ekkor került a középiskolások látóterébe bábszínházunk. 2013-ban aztán elkészült első saját osztálytermi előadásunk is, amelyet azóta három újabb követett. A kezdetektől fontosnak tartottuk a tehetséggondozást, 2008-ban indult az első bábos táborunk, 2009-től pedig saját színjátszó körünk várja a tizenéves diákokat.

– Országos szinten is egyedülálló módon vállalta fel a Ciróka, hogy a mesék nyelvén segítse a gyerekeket, érzékenynek számító témák megértésében. Melyek voltak ezek az emblematikus előadások?

– 2011-ben készült el első problémafeltáró előadásunk kisiskolások számára, a Gabi és a repülő nagypapa témája a magány és az elmúlás volt. A 2013-ban bemutatott Csomótündér a családi egység felbomlását, a Hamupipőke (2014) pedig a kirekesztettség témáját járta körbe. Mindhárom előadásnak nagy sikere volt. A látottak iskolai feldolgozásához a pedagógusok számára drámapedagógus által kidolgozott és összeállított feladatsort is készítettünk, amelyet örömmel fogadtak.

– Hogyan ünnepli a Ciróka 35. születésnapját?

– Három napon keresztül tart születésnapi programunk, ugyanis valamennyi hozzánk járó korosztállyal – a négy éven aluliakkal, az óvodásokkal, az iskolásokkal és a felnőttekkel is szeretnénk megünnepelni a jeles évfordulót.

3 nap 5 előadás címmel meghirdetett programsorozatunkon minden olyan nézőnk vendégünk, aki velünk együtt, az idei évben ünnepli 35. születésnapját.
Szombaton délelőtt, 10.30-tól Lehőcz Zsuzsa és Takács Dániel Vitéz László – Az elásott kincs című bábjátékára várjuk az óvodásokat. Délután lesz az Ilka titka című új előadásunk zárt körű bemutatója születésnapi estünk részeként. Vasárnap délelőtt 9.30 és 11 órakor a négy éven aluliakat várjuk a KL Társulat Izeg-mozog című vendégelőadására, délután 16 órakor pedig a nagyközönség is láthatja az Ilka titkát. Október 11-én, hétfőn este a felnőtt korosztállyal zárjuk a háromnapos ünneplést: közkívánatra újra elhozza hozzánk Fabók Mariann A fekete kakas című katartikus előadását. Minden produkció után születésnapi tortával lepjük meg közönségünket, a felnőtt előadás vendégeit pedig egy pohár bor várja.

– Igazgatóként mit kíván a társulatnak 35. születésnapja alkalmából?

– A pandémiás időszak nagyon sok energiát vett ki belőlünk. Bízunk abban, hogy a hullámvölgy után most újra felfelé vezet az út. Olyan megújulást kívánok színházunknak, amelynek minden szereplője – a társulati tagok, a közönség és az egész város – nyertese lesz.

A Ciróka története
Bár a Ciróka Bábszínház a társulat hivatalossá válásától számolja születésnapját, az intézmény gyökerei ennél jóval régebbre nyúlnak vissza. A báboskör gondolata az ’50-es évek végén született meg Báron László tanár úr fejében, amikor központilag elrendelték, hogy valamennyi iskolának szabadidős tevékenységet kell biztosítania a gyerekek számára. Laci bácsi, aki képzőművész volt, még katonaévei alatt ismerkedett meg a művészi bábjátékkal Remsey Andrásnak köszönhetően. Ennek hatására a helyi ipari iskola tanulóinak részvételével bábszakkört indított, amelyhez csatlakoztak az óvónőképző tanítványai is. Később a helyi bábegyüttes már többnyire óvodapedagógusokból állt, akik munkájuk mellett szabadidejükben készítettek előadásokat, mégpedig olyan nagy sikerrel, hogy országos szinten az egyik legjelentősebb amatőr társulattá váltak a pécsi Bóbita és békéscsabai Napsugár mellett. Komoly hazai és nemzetközi elismeréseket szereztek, a gyerekdarabok mellett izgalmas kísérletezések folytak a felnőttelőadások tekintetében is. Jeles alkotóművészeket, többek között Buda Ferencet, Burián Miklóst és Rónay Györgyöt is bevonták ebbe a munkába. 1986-ban vált hivatalossá az amatőr bábegyüttes először a Katona József Színház tagozataként, majd 1992-től önálló városi intézményként folytatja a munkát a Ciróka.
1994-ben talált állandó otthonra a társulat a Budai utcán. Ezzel egyidőben megszülettek az Őz utcai telken épülő új bábszínház tervei is, az átadásra azonban várni kellett 2001-ig. Ekkor avatták fel az ország máig egyetlen bábszínháznak tervezett és kivitelezett épületét.

Élő adás