2020. Június 2. Kedd  Anita, Kármen

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

A 75 éves Bahget Iskander 50 éve a pályán - videóval

Hetvenöt éve, 1943. augusztus 14-én született Bahget Iskander, a Hetényegyházán élő szíriai származású fotóművész. A hosszú életutat egy másik kerek szám is jellemzi: ötven éve annak, hogy fotózni kezdett.

Bahget Iskander 1943. augusztus 14-én született El-Barazinban, Szíriában. 1976-ban mérnök-tanári diplomát szerzett Magyarországon, 1979 óta magyar állampolgár. 1967 óta él Hetényegyházán. - Nagyon jól éreztem magam a városban. A fotográfia és a vizuális kultúra foglalkoztatott már akkor is, és nagyon szerettem volna, hogy legyen egy saját műtermem. A Mezőgép tolmácsa és műszaki ügyintézőjeként Algériába utaztam. Azért vállaltam a nagy utat és a sivatagi munkát a családommal, hogy megvalósítsam álmaimat: egy házat műteremmel és egy gyönyörű kerttel. Az összes keresetem Magyarországra hoztam, vettem cementet, téglát, cserepet, ajtót, ablakot, és 1983-ban belevágtam az építkezésbe – meséli a kezdetekről.

A gyönyörű kertet, mely az évtizedek alatt Kecskemét büszkeségévé vált, nem csak különleges növényekkel népesítette be az idők folyamán, hanem különleges emberekkel is. De nem csak családja – Budapesten élő két gyermeke és három unokája – és barátai vendégeskednek nála rendszeresen, hanem művészek, valamint magyar és külföldi közéleti személyiségek is. - Szeretek a kertben, kellemes társaságban ücsörögni és beszélgetni. Nagyon sok barátom van, és ha vendégül látom őket, kényelmesen elférünk a kertben. Büszke vagyok arra, hogy a világ minden tájáról nagyon sok ember járt már itt. 2012-ben például tizenhárom arab diplomata volt nálam vendégségben, de Faludy György, Kányádi Sándor, Buda Ferenc, a Forrás szerkesztői, és még nagyon sok ismert művész ült és beszélgetett már itt. Egyfajta „irodalmi műkertté” vált a hely – mondja a fotóművész.

Bahget Iskander zárt és nyitott műtermében (utóbbi a kertjét, valamint a Kecskemét környéki tanyavilágot jelenti) rengeteg remek fotó készült, megörökítve embereket, pillanatokat, korszakokat. 1968 óta, vagyis fél évszázada annak, hogy mindez elkezdődött, és odáig jutott, hogy képeit Magyarországon és külföldön rendszeresen kiállítják. Több száz alkalommal állította ki képeit egyéni tárlatokon. Alkotásai számos gyűjteményben, képtárban, múzeumban megtalálhatóak, többek között Romániában (Erdélyben), Szerbiában, a Kecskeméti Fotográfiai Múzeumban, Egyiptom Nemzeti Múzeumában (Ahmad Shawki Múzeum), Szíriában, a Latakiai Kulturális Központban, a Katari fotóművész szövetségében, valamint Ománban.

És minek köszönheti, hogy itthon és külföldön egyaránt szeretik őt és alkotásait? - Úgy érzem, hiteles vagyok Magyarországon, ahol nagyon sok barátom van, és hiteles vagyok az arab országokban is. Semmit nem teszek érdekből. soha, senkitől nem kértem és kérek semmit. Önmagamat próbálom adni, annyit, amennyi én vagyok. Arra vágyom, hogy egyszer majd tisztul a világ, és valaki „keresztapaként” ott áll a művészetem mellett, és azt mondja: Iskander művészete lehet 20-30 év múlva a fény, ami Kecskemétet, Magyarországot más dimenzióba emeli – foglalja össze a „magyarab” alkotó.

A ma már nyugdíjas fotóművész a művészi alkotások elkészítése mellett számos magyar és arab lapban publikált. Képei online és nyomtatott újság anyagait színesítették, reklám- és divatfotókat, szórólapokat és prospektusokat, valamint katalógusokat tervezett. Közéleti szerepet is vállalt, helyi újságot szerkesztett, hogy szeretett városa kulturálisan is épüljön, szépüljön.

Alkotásait illetően főként fekete-fehér szociofotói, portréi, a sivatagi világgal kapcsolatos tájképei, a magyar irodalom és a képzőművészet több jeles képviselőjéről készült fotográfiái ismertek (például Illyés Gyula, Faludy György, Buda Ferenc, Kányádi Sándor, Sütő András, Gion Nándor, Esterházy Péter, Diószegi Balázs, Tóth Menyhért).

2012-ben megjelent könyvében – egy háromnyelvű fotóalbumban –személyes vallomásait megfogalmazva, életútjának legfontosabb alkotásait összegzi.

Bahget Iskander életútját és életművét kiválóan foglalja össze a Cifrapalotában, ,Iskander 75" címmel nyíló kiállítás, mely augusztus 13-án 17 órától látható.

Élő adás