2019. Augusztus 19. Hétfő  Huba

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

A Babaróka felér egy családterápiával – új darabok a Cirókában

Két óvodásoknak szóló produkció bemutatója lesz a Ciróka Bábszínházban február 9-én. A Babaróka nagyszínpadon, Ellinger Edina rendezésében kerül bemutatásra, míg az Eddmeglevest Jankovics Péter viszi színre a bábszínház kistermében.

Manapság rengeteg család kutat olyan megoldások után, melyek a mindennapi problémákra hivatottak megoldást találni.  Ellinger Edina rendező első alkalommal dolgozik együtt a társulattal. A Babaróka történetét Kiss Judit Ágnes kortárs szerző meséiből válogatta össze, amelyeket maga a szerző adaptált bábszínpadra. A próbafolyamat végén a rendező mesélt pár mondatban az új darabról.

Miről szól a Babaróka?

Három négy év körüli kisgyermekről szól – akit egy kisróka személyében  láthatunk a színpadon. A darab az ő mindennapjairól mesél,  az örömöket és nehézségeket mutatja be. Például az esti lefektetés körüli hajcihőt., Vagy hogy hogyan tud a szülő akaratlanul olyat mondani, amit később megbán, és ezután hogyan kérünk bocsánatot egymástól. Vagy a bevásárlást, ami – akik vásároltak már kisgyerekkel tudják – szintén nem egy sétagalopp. Mi történik egy családban, amikor anya elutazik, és apa mindent megenged? Hogyan viszonyulnak egymáshoz a nagyok és a kicsik egy közösségen belül? Sorolhatnám, hiszen rengeteg problémakört érintünk. Igyekszem nagyon sok humorral feloldani ezeket a konfliktusokat. Az eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy a gyerekek nagyon szeretik végignézni kívülről az ismerős helyzeteket. A darab olyan hétköznapi problémákat dolgoz fel játékosan, amelyek bármelyik klasszikus családban előfordulhatnak. Milyen körülményes egy kisgyerekes családnak elindulni otthonról, hogyan éli meg a szülő és hogyan éli meg a gyerek a közösségbe történő beilleszkedést, mi történik, ha anya és apa összevitatkozik valamin… és így tovább. Valahol mindannyian ugyanazokkal a problémákkal küzdünk, így remélem az egész család számára ad egy megnyugvást és néhány önfeledt pillanatot a darab, hiszen senki sem tökéletes.

A szereplők mind báb mögé bújtatott valós személyek

Hogyne, gyerekek nyelvén beszél az előadás, de abszolút a valós élet ihlette. Ott van például az óvónéni, aki egy sétáló tulipánként jelenik meg és nagyon fontos szerepe van, hiszen sokat segít Babarókának és a többi óvodásnak, hogy legyőzzék a félelmeiket. És természetesen apa és anya is a megszokott rutin gondokkal küzdenek és próbálják meg kihozni a legjobbat az adott helyzetből. Van például olyan rész, ahol apa és anya vitatkozik, majd apa elmegy otthonról. Aztán persze visszajön – de ez mindenképpen egy felfokozott állapot és azt gondolom a legtöbb klasszikus családban jelen van, hiszen a problémák nem mindig tudnak addig várni, amíg a gyerek nincs a közelben. Úgy gondolom tehát, hogy a felszabadító, úgynevezett „Aha!” érzés a felnőttekben is előjön az előadás alatt.

Először dolgozol a kecskeméti csapattal, hogyan éled meg a munkafolyamatot?

Nagyon élvezem a közös munkát. A Ciróka csapata családias és profi társulat. Igyekszem az itt töltött kellemes próbafolyamatot egy szívből jövő előadással meghálálni.

 

 

Élő adás