2021. Október 23. Szombat  Gyöngyi

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

A János vitézt is láthatjuk az idei évadban a Cirókában

Bábelőadással nyit és egy felnőtteknek szóló produkcióval zárja az idei évadot a Ciróka Bábszínház, amely hivatalossá válásának 35. évfordulóját ünnepli októberben. Hat új előadást is láthatunk a jubileumi évadban. A részletekről Kiszely Ágnes igazgatót kérdeztük.

– A tavalyi rendhagyó évadban elkészült, a nagyközönség előtt be nem mutatott előadások kerültek elsőként bérletajánlatunkba. Az óvodás bérletben három előadást kínálunk, mindhárom különleges élményt nyújt. A Talált tárgyak osztálya című produkciónk, amely egy kisfiú és egy pingvin barátságának történetét meséli el, fekete színházi technikával készült előadás. A színészek a bábokat talpig feketébe öltözve, csuklyával a fejükön fényutcában mozgatják, így a gyerekek számára úgy tűnik, mintha önálló életet élnének. A Piros-Sárga-Kék című előadásunkban a három alapszín és három mértani forma képezi a játék alapját, amit a látottak közös feldolgozása követ. Harmadik előadásunk egy műhelymunka eredménye. Fontosnak tartom, hogy teret adjunk művészeink kreativitásának, alkotó energiáinak, így született meg Szörényi Júlia rendezésében a RÖF avagy a kurtafarkú kurta mesék című előadás, amely szövegkönyvének elkészítésében Fülöp József közreműködött. Két mese látható ebben a produkcióban, az egyik klasszikus paravános játék keretében, a másik pedig élőjátékos, maszkos formában.

– Mi vár az iskolásokra az idei évadban?

– Az előző évadunkban született meg A mindentlátó királylány című produkciónk, emellett két teljesen új előadással is készülünk. A János vitéz című darab érdekessége, hogy bár felsős tananyag, kisiskolások számára állítjuk bábszínpadra, hisz a történet valójában egy tündérmese. Vidovszky György lesz a rendező, akinek számos díjnyertes előadást köszönhetünk. Kíváncsian várjuk, milyen János vitézzel ajándékozza meg színházunkat és a közönséget.
Az iskolás bérlet harmadik előadása az Ilka titka lesz, amelynek próbái már el is kezdődtek. Michael Ende meséjét dolgozza fel a bábjáték, amelyben a szófogadatlan szülők egy varázslat hatására minden alkalommal zsugorodnak egy picit, amikor ellent mondanak kislányuknak. Az adventi időszakban a Mikuláskuckó új mesével várja látogatóit.

– Megszokhattuk a Cirókától, hogy minden korosztály számára készülnek előadásokkal. Így lesz ez idén is?

– Természetesen. Az évad első előadására, a Kukucs!-ra a legkisebbeket, négy éven aluli közönségünket várjuk, az évad utolsó előadása pedig a felnőttek számára készül. A középiskolásoknak elérhetővé tesszük legújabb osztálytermi előadásunkat az Állatfarmot, de látható lesz a Címzett: Anyegin is ebben az évadban. Újdonságként az általános iskolák elsősei számára is készülünk egy osztálytermi előadással, ami számunkra is nagy kihívást jelent. Mátyás király korát szeretnénk bemutatni egy interaktív, élményalapú közös játék keretében.

– Mire számíthat a felnőtt közönség?

– Az idei évadban is a legkülönlegesebb produkciókat hozzuk el a felnőttek számára, sőt saját előadással is készülünk.  Pestiek a Budai utczában sorozatunk keretében többek között látható lesz a Kalap című előadás a Nézőművészeti Kft.-től, Péterfy-Novák Éva Apád előtt ne vetkőzz című darabja, valamint Ideje a meghalásnak címmel Polcz Alaine életét bemutató produkció Markó-Valentyik Anna előadásában. Újból műsorra tűzzük Fabók Mancsi A fekete kakas című előadást, ami óriási siker volt az előző évadban. Szerepel idei kínálatunkban a KV Társulat Lenni vagy nem című előadása, amely a gyermekvállalás izgalmas témáját boncolgatja. Saját előadásunk próbái májusban kezdődnek. Fábián Péter rendezésében Bulgakov prózák felhasználásával, egy olyan izgalmas előadás készül, amely a különböző művészeti területek ötvözésével mutatja meg a bábszínházi műfaj sokszínűségét.

– Milyen meglepetést tartogat a Ciróka idei Mesébelépő játéka?

– Tavalyi tervünket valósítjuk meg az idei évadban, amikor a bábszínház különböző munkaterületeivel ismerkedhetnek a gyerekek.  Az egyes munkakörök figurái matricák formájában kerülnek a gyűjtőfüzetbe. Aki legalább nyolc matricát összegyűjt, meghívást kap a Cirókás napra. A legtöbb matrica tulajdonosa a következő évadban társulatunk tiszteletbeli tagjaivá válik. Nagy örömünkre hivatalossá válásunk 35. évfordulójának előadásait már nagytermünk megújult színpadán mutathatjuk be.

Az évad hat új előadása mellett sok feladat vár még a társulatra. Beválogatták a Lázár Ervin programba Fülöp Joci Vitéz László játékát, amelyet idén a kecskeméti mellett a monori tankerület intézményeiben is bemutatja a Ciróka. Június első felében rendezik meg a tavaly elmaradt bábszínházi találkozót, és természetesen újraindul színjátszó szakkörük is, ahová várják az érdeklődőket.  

Élő adás