2018. November 19. Hétfő  Erzsébet

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

A Magyar Kard Napjára emlékeztek

Koszorúzással, főtéri ünnepséggel, kiállítás-megnyitóval illetve könyvbemutatóval emlékeztek meg Kecskeméten a Magyar Kard Napjáról pénteken délelőtt.

A Magyar Kard Napja országos rendezvénysorozatot 2013-ban hívta életre Máday Norbert és Magyar Szablyavívó Iskola. Az első rendezvény Szolnokon volt. Azóta egyre több helyen emlékeznek meg a Magyar Kard Napjáról és a Borsody vívó módszerről hazánkban, de tavaly Sepsiszentgyörgyön is tartottak ünnepséget.

A kecskeméti rendezvénysorozat a Messzi István Sportcsarnokban kezdődött, ahol Bánfai Bach Jenő vívómester emléktábláját koszorúzták meg. A város önkormányzata nevében Sipos László tanácsnok helyezett el koszorút az emléktáblánál, majd Máday Norbert méltatta Bánfai Bach Jenő munkásságát.

10 órakor a város főterén tartottak ünnepséget. A Debrecen Helyőrségi Zenekar műsorával indult a megemlékezés, ezután Mák Kornél alpolgármester mondott köszönetet a szervezőknek.

Beszédében kiemelte, a kard nem pusztán egy fegyver a magyar emberek számára. Történelmünk során végig ott volt a katonák kezében, hogy védjék a magyar hont és a kereszténységet. – Múltunknak súlya van, amit a jelenben átélve tudunk átadni a jövőnek – fogalmazott az alpolgármester.

A köszöntő után Berényi Zsuzsa hegedűművész játszott, majd Ifj. Szél Gábor néptáncbemutatója következett.

Horváth Zoltán olimpiai és világbajnok vívó meghatóan emlékezett vissza arra az 52 évre (1908-1960), amikor verhetetlen volt a magyar kardvívás. Felidézte nagyjainkat, akik dicsőséget hoztak az országra. Ezután a Magyar Szablyavívó Iskola tartott látványos bemutatót a katonai szablyavívásról.

A Magyar Szablyavívó Iskola 2012-ben alakult, az ország számos pontján működő iskolával. Céljuk, hogy a Magyar Szablyát és az ehhez kapcsolódó kultúrát minél többen ismerjék meg, érezzék magukénak, hogy a már többnyire feledésbe merült kardforgatás kapja vissza méltó helyét kultúránkban. Iskoláik egységes tananyaga megegyezik a klasszikus Magyar Szablyavívó Iskolák hagyományaival.

A Magyar kard Napja program zárásaként az Ifjúsági Otthonban mutatták be Máday Norbert Borsody A vívómester című könyvét, és megnyitották Kertai Zalán festőművész katona vívómestereket ábrázoló alkotásainak kiállítását is.

Élő adás