2020. Október 24. Szombat  Salamon

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

A pásztor kultúra áll az idei népzenei találkozó középpontjában – VIDEÓVAL

A pásztor kultúra elevenedik meg az idei Kecskeméti Népzenei Találkozón. A csütörtök óta zajló eseményen főszerepet kap a furulya és a duda, de számos flashmob, gála és táncház várja a vendégeket egészen vasárnapig.

Zenés-táncos flashmobokkal szórakoztatja a Kecskemét Táncegyüttes a hírös város lakóit. Több településrészen bukkannak fel a táncosok, akik mindenkit jókedvre derítenek. A 30. Kecskeméti Népzenei Találkozó a Kárpát-medencei pásztor kultúrát mutatja be. A Hírös Agórában pénteken próbák zajlottak, szombaton lesz ugyanis a furulya- és dudaverseny.

– Ez az, amit a világnak is meg tudunk üzenni, hiszen Nyugat-Európa népei a saját népzenéjüket már tényleg csak kottalejegyezésekből tudják rekonstruálni. Nálunk viszont megvan a lehetőség, az esély arra, hogy a mi organikus magyar hagyományos műveltségünket, annak zenei értékeit nemcsak az „ami” és az „ahogyan”, hanem a „miértek” mentén is beletápláljuk az ifjúságba – fogalmazott a Kecskeméti Televízió kamerája előtt dr. Agócs Gergely népzenész, néprajkutató.

Agócs Gergely szerint Kecskemét szellemiségének köszönhető az, hogy fennmaradt ez a rendezvény. Különlegessége a találkozónak az is, hogy a szervezők elhívják az idősebb korosztályt is, hogy átadják tudásukat a következő generációnak.

– Még ma is élnek idős mesterek, akiknek a keze nyomán meg lehet tanulni kéztől-kézbe, szemtől-szembe a muzsikálást, és nemcsak a muzsikálást tanuljuk meg ilyenkor, hanem a személyi találkozás is nagyon fontos. Mikor elmegyünk valakihez egy gyűjtésre, akkor nemcsak a dallamot tanuljuk meg tőle, hanem rálátunk, hogy ő miben élt, mi volt a munkája, milyen ügyes-bajos dolgai voltak – magyarázta Vojtonovszki Sándor, bőgős, a Parapács Zenekar vezetője.

A csütörtöktől vasárnapig tartó népzenei találkozón több gálaműsor, fotószínház, gólyalábas kompánia, de még népi fodrászszalon is várja a vendégeket.

Kecskemét percről percre

Élő adás