2019. December 15.   Valér

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

A zene ünnepe Kecskeméten - Megkezdődött az ez évi Kodály Művészeti Fesztivál

A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar koncertje nyitotta meg az idei Kodály Művészeti Fesztivált. A hírös város egyik legrangosabb kulturális seregszemléjének első eseménye ünnepi gondolatokban és felemelő pillanatokban egyaránt gazdag volt.

A Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ ünnepi díszbe öltöztetett színháztermében Szemereyné Pataki Klaudia nyitotta meg az ez évi Kodály Művészeti Fesztivált. Emelkedett hangulatú beszédében Kecskemét polgármestere előbb köszöntötte a megjelenteket, majd szólt arról, hogy a közel kéthetes összművészeti rendezvénysorozat és a fesztivállal párhuzamosan szervezett, immár 30. Nemzetközi Kodály Szeminárium az elmúlt évek során nagy formátumú eseménnyé vált.

Büszkén szólt arról, hogy Kecskemét világhírű szülöttje, Kodály Zoltán munkássága a hírös városba vonzza a zenekedvelőket és a zenét tanulni vágyókat egyaránt. Szemléletes példaként említette, hogy a hétfőn indult kurzusokra – melyeknek többek között az a céljuk, hogy a résztvevők megismerkedhessenek Kodály zenei nevelési koncepciójának elméleti és gyakorlati kérdéseivel, az iskolai énektanítás módszertani kérdéseivel, Kodály zeneszerzői és népzenekutatói munkásságával, valamint a magyar zenei nevelés legjobb hagyományaival – idén 31 országból érkeztek diákok. Kecskemét polgármestere szerint kötelességünk ápolni, népszerűsíteni a huszadik századi magyar és európai kultúra egyik legfontosabb zenetudósa életművét. Szemereyné Pataki Klaudia elmondta, hogy ő maga is személyes ügynek tekinti mindezt és a város vezetése is mögötte áll ebben.

Ezt követően dr. Kutnyánszky Csaba, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatási rektorhelyettese lépett színpadra. A Zeneakadémia Karmester és Karvezető Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, a „magyar King's Singers”, az UniCum Laude baritonistája is meleg szavakkal méltatta a hírös város több évtizedes múltra visszatekintő programsorozatát. Akik maradandó élményekre vágynak, azok a következő két hétben minden bizonnyal nem csalódnak majd, ha ellátogatnak a fesztivál programjaira – mondta.

Dr. Kutnyánszky Csaba örömmel ajánlotta a Kodály Művészeti Fesztivál rendezvényeit, így például a Kodály mindenkié című dokumentumfilm megtekintésére biztatott mindenkit – a Kékesi Attila és Papp Gábor Zsigmond rendezte produkciót július 18-án a Hírös Agóra Ifjúsági Otthon udvarán tekinthetik meg az érdeklődők –, amely bemutatja a Kodály-módszer nemzetközi diadalútját, sikereit Kínától Európán át az Egyesült Államokig. A filmben ugyanis kiváló zenepedagógusok, zeneművészek mesélnek arról, hogyan változtatta meg tanításukat, a zenéről vallott gondolataikat, amikor találkoztak Kodály filozófiájával, és megértették rendszerének mély humanizmusát.

Köszöntőbeszédében dr. Kutnyánszky Csaba szólt arról is, hogy a Zeneakadémia és Kecskemét irányítói között nemcsak a most zajló két rangos kulturális program megvalósítása során alakult ki kiváló kapcsolat, gyümölcsöző együttműködés jött létre más projektekben is. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatási rektorhelyettese külön köszönetet mondott a város vezetésének a Kodály Intézet nemrég elkezdődött felújítását, bővítését célzó beruházásért – a kecskeméti önkormányzatnak köszönhetően a Modern Városok Program keretében 4,2 milliárd forint értékű átfogó fejlesztés valósulhat meg –, amelynek révén a komolyzenei oktatás fellegvára a következő években teljesen megújul.

Dr. Kutnyánszky Csaba köszönetét fejezte ki a Kodály Művészeti Fesztivál szervezői felé is, akik a rendezvénysorozat előkészítésekor arra törekedtek, hogy a következő két hétben mindenki megtalálja a hozzá legközelebb álló programot. Úgy vélte, valamennyi produkció méltó módon mutatja majd be Kodály Zoltán életművét, a nagy zenepedagógus eszmeiségét. Gondolatait azzal zárta: bízik abban, hogy országos érdeklődést vált majd ki a fesztivál, és mindenki számára emlékezetes perceket hoz majd.

Az ünnepi beszédek után a zene vette át a főszerepet. Népszerű darabokat hallgathatott a Hírös Agóra színháztermét csaknem teljesen megtöltő nagyérdemű. Először Gioachino Rossini fagottversenye csendült fel, a mű szólistája Lakatos György fagottművész volt, majd Kodály Zoltán egyik legnépszerűbb kompozíciója, a Galántai táncok következett. Az est kecskeméti kötődésű vendégkarnagya – Bogányi Tibor középiskolásként a hírös városban, a piarista gimnáziumban és a Kodály Iskolában tanult –, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar tagjai és a versenymű szólistája egyaránt tudásuk legjavát nyújtották, méltán kaptak vastapsot.

A zeneszerető közönség hatalmas ovációval köszönte meg a koncert második felének produkcióját is. Szünet után Csajkovszkij D-dúr hegedűversenye hangzott el, a zeneirodalom talán leghíresebb és legnehezebb szólószólamát Szabadi Vilmos játszotta. „Minél több díjat nyer az ember, minél több jó kritikát hoz haza Amerikából, Japánból és a világ minden tájáról, annál gazdagabbá teszi magát és az országot is. Kultúránk zászlajának emelése nagyon fontos, de ugyanolyan lényeges a nevelés is. Ha körülnézünk a világban, észrevesszük, hogy környezetünk olyan mértékben le van pusztítva, hogy természetesen a benne lakó emberek lelke is vele pusztul. Ezt kellene megállítani a saját zenénkkel és az életszemléletünkkel” – vallott egyik korábbi interjújában főbb elveiről a Liszt-, Príma-, MIDEM- és Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész. Felemelő szavait virtuóz játékával is igazolta.

A Kodály Művészeti Fesztivál következő hangversenyét július 16-án 20 órai kezdettel tartják, az Újkollégiumban egy fiatal kínai énekesnő lép fel. Zhang Zhang nem először jár a hírös városban, zenei tanulmányait többek között a Kodály Intézetben folytatta. Ezúttal önálló koncerten mutatkozik majd be, melyen kínai, olasz, német és francia dalok mellett Kodály Zoltán A csitári hegyek alatt kezdetű népdalfeldolgozása is elhangzik.

   

   

 

 

Élő adás