2020. Február 23.   Alfréd

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Az ember tragédiája – junior változatban

Az ember tragédiájával készül a Magyar Kultúra Napjára a nemzetivé minősített kecskeméti Katona József Színház. A darab különlegessége, hogy elsősorban az ifjúság számára, egy órás időtartamban készül az előadás, de nem csak a fiatal korosztálynak szól. Cseke Péter, a színház direktora küldetésének érezte a darab színpadra állítását.

Az ember tragédiája három nemzeti drámánk egyike. A művet több mint negyven nyelvre fordították le, hiszen ahogy mondják, minden egyes sora aranyat ér. Idén az ifjúságnak adják elő az ifjak a Magyar Kultúra Napján a kecskeméti Katona József Színház kamara színházában. Különleges hangzásvilága lesz a darabnak. A zenét a főszereplő Ádámot játszó Koltai-Nagy Balázs írta.

- Saját számok, saját elgondolások lesznek ebben a műben. Ami az én számomra még fontos, hogy asszimetrikus legyen. Tehát nem szokványos 4/4-ed, 8/8-ad ütemek használok, hanem kicsit torzabb, változatosabb, 9/8-ad, 7/4-ed. Számomra ez hozza meg a különlegességét - árulta el Koltai-Nagy Balázs.

A darabot a teátrum igazgatója, Cseke Péter rendezte. A direktor elmondta, véleménye szerint ez a világirodalom egyik gyöngyszeme. Elsődleges célja az volt, hogy a fiatalok keressék a legfontosabb kérdéseket, és magukban gondolkodjanak el az előadás üzenetén.

– Ennek a drámai költeménynek a színpadra álmodása egy igazi misszió számomra. Két célom volt vele. Egyrészt, hogy dramaturgiailag és látványvilágában közelebb hozzam a darabot fiatalokhoz. Másrészt az előadásnak mindenféleképpen beszélnie kell arról, mi az életünk értelme, célja. Madách hívő ember volt, jól tudta, hogy Isten teremtményei vagyunk. El lehet bukni, de bármikor vissza lehet hozzá találni. Csak küzdeni kell, és bízva bízni - hangsúlyozta a direktor.

A darabban a Lucifereket Cseke Péter osztálya, a Kaposvári Színművészeti Egyetem negyed éves hallgatói játsszák.

Élő adás