2020. Január 18. Szombat  Piroska

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Brecht: Baal - Bemutató a Ruszt József Stúdiószínházban

Pénteken este mutatta be a Kecskeméti Katona József Színház társulata Bertold Brecht ritkán játszott drámáját, a Baal –t a Ruszt József Stúdiószínházban.  Az előadást Zsótér Sándor, Brecht talán legjobb hazai ismerője állította színpadra.

Zsótér Sándor szokásához híven újrafordíttatta állandó munkatársával, Ungár Júliával Bertold Brecht ritkán játszott, legelső művét, amelyet több változatban is megírt a szerző. Így született meg a kecskeméti verzió A Baal nevű ember életpályája címmel. Baal egy gátlástalan, amorális, öngyilkosjelölt költő, aki képtelen megutáltatni magát a világgal, pedig valójában olyan személyiség, akit senki sem szerethet igazán. Ugyanakkor nem szimplán csak rossz, ő is vágyik egy másfajta életre.

- Ez a külső megítélése ennek az embernek. Ez szerintem nagyon fontos, hiszen pont azt próbáljuk meg lebontogatni, hogy mi lenne, ha levennénk róla az úgynevezett társadalmi normákat, az erkölcsi normákat, a civilizáció által meghatározott szabályrendszereket, kereteket, karámokat, a vallással együtt. Ha így önmagában vizsgálnánk meg ezt az embert, akkor vajon ugyanezt mondanánk-e róla - mondta a Baalt megformáló Kocsis Pál, Jászai-díjas színművész a KTV híradójának.

A darabban emlékezetes színészi alakításokat láthatunk Kocsis Pál meggyőző és felkavaró szerepformálása mellett. Csombor Teréz, Danyi Judit vagy Magyar Éva alakítása fontos eleme az előadásnak, és joggal említhetjük a két egyetemi hallgató, Nagy Katica és Konfár Erik nevét is.

A Baal nem könnyű előadás, semmiképp sem könnyed szórakozás, hanem nagyon is felkavaró olyan mű, amely mély nyomokat hagyhat azokban, akik hajlandók arra, hogy a darab nyers őszinteségével szembenézzenek.

Élő adás