2020. Október 24. Szombat  Salamon

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Dr. Szobonya Zoltánra emlékezett Kecskemét

Megemlékezéssel és koszorúzással tisztelegtek ma dr. Szobonya Zoltán emléke előtt, a róla elnevezett utca emlékkövénél az 1956-os vértanú halálának 62. évfordulója alkalmából. Az eseményen adták át a dr. Szobonya Zoltán emlékérmet is, amelyet idén  Hajagos Csaba történész vehetett át.

Dr. Szobonya Zoltán ügyvéd az 1956. október 26-át követő mélykúti és jánoshalmi forradalmi események kapcsán vált végleg a kádári megtorló gépezet áldozatává. Az ellene kezdeményezett koncepciós per azonban tragikus véget ért, hiszen szervezkedés kezdeményezése és vezetése koholt vádjával 1958. szeptember 29-én kivégezték a Kecskeméti BV. Intézetben.

Az 56-os forradalom mártírja előtt tisztelegtek ma kora délután a róla elnevezett utca emlékkövénél.

- Az 50-es években sok ember az ő segítségével szerezte meg a nyugdíjhoz való jogát, s ilyen ügyekért még honoráriumot sem fogadott el, sőt az illetékbélyegtől kezdve a perköltséget is saját zsebéből fizette. Járta a börtönöket, intézte, védte a Rákosi éra által igazságtalanul üldözött embereket sokszor saját szabadsága veszélyeztetésével – mondta a rendezvényen Szeberényi Gyula Tamás, alpolgármester.

Az 56-os hős lánya, Kissné Szobonya Csilla beszédében visszaemlékezett gyermekkora legfájóbb élményére, vagyis amikor utoljára látták testvéreivel együtt édesapjukat, csíkos ruhában, kezét és lábát összeláncolva, ahogy a rabszállító autóhoz kísérik.

- Hiába volt gúzsba kötve, a lelkét és gerincét nem tudták megtörni – tette hozzá Kissné Szobonya Csilla.

Az eseményen az 56-os hős dédunokája is felszólalt, aki Sajó Sándor Magyarnak lenni című versét szavalta el.

A megemlékezésen Kissné Szobonya Csilla átadta a Szobonya Zoltán emlékérmet Hajagos Csaba történésznek. Az elismeréssel minden évben olyan embereket tüntetnek ki, akik 1956 után születtek, sokat tettek a magyarságért, a nemzet függetlenségéért, vagy az 1956-os forradalom és szabadságharc igazságának és hősei emlékének ápolásáért, kutatásért.

További részletek a Kecskeméti Televízió riportjában:

 

Kecskemét percről percre

Élő adás