2018. November 20. Kedd  Jolán

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Egész hétvégén a hungarikumoké és a helyi termékeké a főszerep Kecskemét főterén

Hollóházi Porcelángyár, kalocsai népművészet valamint a 25 éves Lajosmizse jubileumi bemutatkozása. Többek között ezeket láthatják a Kecskemét főterére érkezők péntektől vasárnapig. Ma délután ünnepélyes keretek között nyitotta meg a rendezvényt Lezsák Sándor, országgyűlési képviselő.

A Mizsei Vadrózsák Néptánccsoport produkciója vezette fel a nyolcadik alkalommal megrendezett Helyi Termék Ünnepet Kecskeméten, melyhez idén az újdonságnak számító Hungarikum Fesztivál is párosul. Ennek megrendezése nem csak a lakosság számára jelent örömöt.

- A Hungarikum Fesztiválnak az a célja, hogy nemzeti értékeinket megismertessük itt Kecskeméten, hisz nagyon sok kecskeméti hungarikum is létezik és azt gondolom, hogy Kecskemét város ezt megérdemli, hogy ilyen szép kiállítást lásson. És a nemzeti összefogást erősítsük ezáltal is - mondta Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület elnöke. 

„A közéletben a legnagyobb élményem a hungarikum törvény és annak a megvalósítása.”

Ezekkel a szavakkal nyitotta meg Lezsák Sándor, országgyűlési képviselő hivatalosan a fesztivált, melyre pénteken öt délután órakor került sor. Előtte azonban Garaczi János, mesterszakács bográcsa körül már három órától összegyűltek a kíváncsi látogatók. 

- Szeretnénk bemutatni az igazi magyar gulyást, hiszen manapság egyre többen megreformáljuk, megújítjuk a magyar konyhát. Most mi szeretnénk bemutatni azt a verziót, amit az őseink hagytak ránk - mondta a sürgölődő mesterszakács.

Többek között a kiskunhalasi Százszorszépföld Egyesület, és a Ballószögi értéktár is képviselteti magát a rendezvényen, de az érdeklődők finom lekvárok és szörpök, fából faragott, hímzett és kerámia termékek közül szintén válogathatnak. A fesztivál még csak ma kezdődött, de máris sokan kilátogattak a főtérre. Természetesen a kisebbek számára is készültek izgalmas programokkal. A kirakó és a népi játékok nagyon népszerűek. De ennél is izgalmasabb a nyuszisimogató vagy a pónilovaglás.

 

 

 

A családoknak egészen vasárnapig lesz lehetőségük arra, hogy végigböngésszék a bemutatkozó települések kínálatát. Emellett szórakoztató énekes és táncos produkciókkal is gazdagítják a rendezvényt. 

Élő adás