2022. December 7. Szerda  Ambrus

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Elbúcsúztatták Probstner Jánost, a kerámiastúdió alapítóját

Rokonai, barátai, művésztársai búcsúztak szombaton Probstner Jánostól, a kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió alapítójától, egykori vezetőjétől. A stúdió előtti parkban tartott megemlékezés után meghitt, kötetlen együttléttel folytatódott a búcsúzás a kerámiastúdió épületében, ahol kamaratárlat nyílt Probstner János műveiből, és mindenki elhelyezhette személyes emlékét egy különleges installációban.

Probstner János augusztus 27-én, életének 79. évében súlyos betegség következtében hunyt el Kecskeméten. Hamvait kérésére tanyája udvarán – ahogyan ő nevezte: a pusztában – kedvenc nyárfája árnyékában temették el múlt héten szűk családi körben. Barátai, tisztelői ezen a szombati megemlékezésen búcsúzhattak tőle a kerámiastúdió előtti parkban, az általa tervezett ’56-os emlékkeresztnél.

A parkban tartott megemlékezést Csík János hegedűjátéka vezette be. Az egybegyűlteket Probstner Petra, Probstner János lánya köszöntötte, felidézve személyes emlékeit édesapjáról.

„A párhuzamosok nem csak a végtelenben találkoznak” – kezdte megemlékezését Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm vezetője. ”Sem ő, sem én nem voltunk kecskemétiek. Ide érkezve, küldetésnek képzeltük helyzetünket. Nem volt épületünk, nem volt egyetlen munkatársunk sem. Úgy gondoltuk, hogy csak akkor tudjuk megvalósítani elképzelésünket, ha itthon érezzük magunkat. Ahhoz, hogy otthon legyünk Kecskeméten, meg kellett ismerni a város múltját, történelmét és kultúráját. Elsajátítva így a várost, óhatatlanul lokálpatrióták lettünk” – idézte fel a kezdeteket Mikulás Ferenc, aki beszédének vezérfonalául kettejük barátságát és szakmai kapcsolatát, és ezzel párhuzamosan az általuk vezetett két intézmény évtizedes együttműködését tette meg.

Probstner Jánostól beszédben búcsúzott még dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő, Sütő Erika, a Nemzetközi Kerámia Stúdió vezetője, Kerényi György lapszerkesztő, politikus, vállalkozó, valamint Kecskeméti Sándor kerámiaművész. A megemlékezésen elhangzott Probstner János egyik fiatalkori rádióinterjújának részlete, melyben hitéről, meggyőződéséről vallott.

A beszédek után Szabó Sándor játszott tárogatón. A gyászolók virágokat, mécseseket helyeztek el az ’56-os szobor tövében, és a mellette felállított fényképnél is sokan lerótták kegyeletüket.

A megemlékezés kötetlen együttléttel folytatódott a kerámiastúdió udvarán, ahol kamaratárlat nyílt Probstner János mintegy húsz, a stúdió által őrzött művéből. A gyászolók egy emlékasztalon helyezhették el személyes emlékeiket. Sütő Erika stúdióvezető stábunknak elmondta, hogy jövőre, Probstner János 80. születésnapján terveznek egy nagyobb kiállítással tisztelegni az alapító előtt.

A megemlékezésről részletes összeállítást láthatnak a KTV Múzsa című kulturális magazinjának következő, keddi adásában, melyben megszólal Mikulás Ferenc, Balanyi Károly, Kecskeméti Sándor, Sütő Erika és Sebestyén Márta is.

Élő adás